brusszel


Rohamrendőrök és homofób falfirkák között

Meleg büszkeség napja Podgoricában
Figyelő Online - Szekeres W. István
2014.11.03  14:35   
mail
nyomtatás
A tavalyi, véres leszámolásba fulladt podgoricai meleg felvonulás emléke ellenére vasárnap 200 melegjogi aktivista vonult végig a montenegrói főváros utcáin, példátlan rendőri biztosítás mellett. A menetben montenegrói politikusok és a nemzetközi közösség képviselői is felvonultak. Incidens ezúttal nem történt.
Pedig idén sem indult jól a történet. A montenegrói szerb ortodox egyház feje, Amfilohije pátriárka már előre a „halál és önpusztítás parádéjának" nevezte az eseményt. A szervezők erre úgy reagáltak, hogy a meneten az „Év homofóbja" címet adományozták az egyházfőnek.

A tavalyi menet kudarcba fulladt, több száz futballhuligán (jó részük kiskorú) üvegeket és köveket dobáltak a résztvevőkre, akiket a rendőrségnek kellett kimenteni a szorult helyzetből. Az összecsapásban akkor húsz rendőr sérült meg, 60 tüntetőt vettek őrizetbe. Idén is külön erre az alkalomra alakult Facebook-csoportok szervezkedtek az esemény megzavarására, és a menetet megelőző napokban homofób grafitiket fújtak a falakra az útvonal mentén. (A képen látható felirat szövege szabad fordításban: "Podgoricában vér fog folyni, nem lesz nálunk meleg buli.")

A jelentős fenyegetésnek megfelelően nem kevesebb, mint 1800 rendőr vett részt az esemény biztosításában, akik öt körgyűrűt állítottak fel a 160 ezres Podgorica legbelső belvárosában, egy kb 500 méteres szakaszon tartott vonulás útvonala körül. A teljes montenegrói rendőri állomány nagyjából felét kitevő erőknek sikerült megakadályozniuk, hogy idén is rendzavarás történjen.

A résztvevők szivárványos zászlókat, valamint az esemény logóját, egy szivárvány fejkendős, bajuszos pálcikaembert, és szlogenjét („Tradicionális büszkeség") hirdető molinókat hordoztak. Más posztereken a Szeressük egymást, Ez csak a kezdet, A hallgatás = halál és a Ne a hátunk mögül jelszavak szerepeltek, hogy a résztvevők felhívják a figyelmet a szexuális kisebbségek egyenjogúságára és az alapvető emberi jogok tiszteletére.

A meneten részt vettek a szomszédos országok melegjogi aktivistái: Albániából, Macedóniából és Boszniából is érkeztek vendégek, akiknek a hazájában a társadalom éretlensége miatt nem rendeznek hasonló felvonulásokat.

A Podgorica Pride-ba bekapcsolódtak a nemzetközi közösség képviselői is. Mitja Drobnic, az EU montenegrói delegációjának vezetője kijelentette, hogy a montenegrói emberi jogi aktivistáknak nincs könnyű dolguk, és kifejezte elismerését a felvonuláson részt vevők bátorságáért.

Az EU-csatlakozást prioritásnak tekintő montenegrói kormány egyértelműen kiállt a szexuális kisebbségek jogai mellett, bár a kérdés erősen megosztja a hagyományosan konzervatív és patriarchális montenegrói társadalmat. Közvélemény kutatások szerint a montenegróiak több mint kétharmada gondolja azt, hogy a homoszexualitás betegség. Más régióbeli országokban hasonló eredményeket mérnek.

A montenegrói államfő, Filip Vujanović is megszólalt az ügyben. Szerinte a felvonulás megmutatja, hogy a montenegrói társadalom tiszteli a másság jogát, az állam pedig kész ezt a jogot megvédeni.

Podgoricában idén júniusra tervezték a pride-ot, de akkor a rendőrség - biztonsági kockázatokra hivatkozva - nem engedélyezte a rendezvényt. Májusban megtartották viszont a „Merlinka" meleg filmfesztivált, 17 film levetítésével és egy kiállítással.

A balkáni társadalmak túlnyomó része ellenzi a meleg büszkeség megnyilvánulásait, azaz a kormányokat a hazai támogatottság csökkenése veszélyezteti, ha az események mögé állnak. Úgy tűnik, a nemzetközi nyomás, pontosabban az EU feltételekhez szabott csatlakozási politikája mégis képes rábírni őket a rendezvények támogatására.


Meleg felvonulások Szerbiában Szerbiában a kétezres évek közepén merült fel először az LMBTQ emberek jogaiért, láthatóságáért protestáló rendezvény megtartása, de különböző okok miatt csak 2010-ben rendezték meg az első pride-ot. Az eseményt véresre vert felvonulók, sérült rendőrök, felgyújtott autók, betört kirakatüvegek kisérték. Bár azóta minden évben tartottak kis létszámú, improvizált felvonulásokat, a nagyobb rendezvényeket a rendőrség - a magas kockázatokra hivatkozva - sorozatosan betiltotta. 2011 óta az első nagyobb LMBT-rendezvényre idén szeptemberben került sor. Körülbelül ezer résztvevővel tartottak egyórás felvonulást Belgrád belvárosában - elképesztő rendőri készültség, állig felfegyverzett rohamrendőrök és a felvonulók felett köröző helikopterek mellett. A nap így is több tucat letartóztatással ért véget, többek között a miniszterelnök, Aleksandar Vučić testvére, Andrej is összetűzésbe került a rohamrendőrökkel.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.