brusszel


Száz év után bukkan fel egy remekmű az aukción

Figyelő Online
2014.11.04  15:16   
mail
nyomtatás
Egy több mint 100 év után előkerült remek Kmetty-kép is kalapács alá kerül a BÁV 65. Művészeti Aukcióján. A november 11-12-13-án megrendezendő árverésen több mint 700 ékszerre, festményre és műtárgyra lehet licitálni, a sokrétű, igényesen összeállított kínálat számos ritkasággal várja az érdeklődőket.
A festménynap szenzációja Kmetty János alkotása, amely a BÁV egyik régi ügyfelének családi gyűjteményéből került az aukcióra. A hosszú ideje rejtőzködő és ritkaságnak számító, Városliget címet viselő 1911-ben festett remekmű felbukkanása művészettörténeti jelentőségű esemény. A festmény az 1911 és 1913 között készített városligeti sorozat talán legjelentősebb alkotása, párja a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található.

A festménynap első tételeként a TV2 felkérésére Jótékonysági árverés keretében kalapács alá kerül Fehér László festőművész „Híd árnyéka" című nagyméretű alkotása. A TV2 Társadalmi felelősségvállalási programja keretében, tehetséges gyerekek támogatása céljából árverésre bocsájtja az alkotást. A BÁV 800 000 Ft-os kikiáltási árról indítja a festményt és a jótékonysági célt támogatva lemond az árverési jutalékról.

A közel 160 darabos festménykínálat más meglepetésekkel is szolgál. A művek nagy részének alkotói a műkereskedelmi piac állandó szereplői, műveik az utóbbi években jelentős árakat értek el. Kalapács alá kerül egyebek mellett Fényes Adolf meseképeinek egyike, a vélhetően 1912-14 között festett Régi város című alkotás. A festő ebben a korszakában tudatosan elfordult a valós környezettől, képeiből egy idealizált, külön világ tárul elénk. Fényes egyik tanítványa volt a két világháború közötti magyar festészet franciás vonalának legjelentősebb művésze, Vörös Géza, akinek 1934-ben feleségéről festett Sárga ing című, az aukción szereplő műve a legerősebb alkotói periódusában született. Vörös képét az 1930-as években a Nemzeti Szalonban állították ki, akárcsak Hegedüs Endre 1937-ben készült Önarckép című alkotását, amely először kerül aukcióra, és Hegedüs rendkívül színvonalas festészetének szép példája.

Csók István színpompás nyári virágcsokrot ábrázoló csendélete az 1930-as években festett kékes színtónusú alkotásainak jellegzetes darabja. A 19. századi magyar tájképfestészet megújítójaként számon tartott Mészöly Géza Erdő mélyén című, bensőséges bájjal megfestett hétköznapi témájú műve, a Telepy Károly, Kozina Sándor és Brodszky Sándor jelentős alkotásait is felvonultató 19. századi hazai festményanyag gyöngyszeme.

Az antik anyag legjelentősebb alkotása Norbert Joseph Carl Grund két összetartozó táblaképe. Az egykor Back Bernáth gyűjteményből származó művek a prágai származású alkotó kiemelkedő kvalitású képei, a cseh barokk festészet remekei. Ismételt felbukkanásuk árveréseinken (korábban a 23. árverésünkön szerepeltek) remek lehetőséget kínálnak a minőségi antik alkotásokat gyűjtők számára. Az antik festmény anyagba három nagyméretű kitűnő festői kvalitásokkal elkészített 16 - 17. századi itáliai és német mű is szerepel.

Az árverés első napjának 253 darabos ékszerkínálatát a drágakövek, elsősorban a gyémánt határozza meg. A gazdagon díszített 19. századi ékszerek mellett a ma igen divatos, nemesen egyszerű art deco stílusban készült ékszereken át napjaink értékes modern ékszerekéig széles palettáról válogathatnak az érdeklődők. Gyűjtői és befektetői szempontból szinte minden darab figyelemre méltó. Az antik ékszerek egyik érdekessége az a 18 karátos arany, körte formájú női függőóra, amely 1810-1820 között Franciaországban készült. A biedermeier kor ékszerészeinek mestermunkáját egy aprólékos igénnyel megmunkált, 14 karátos arany fülbevaló pár képviseli.

A camea-gyűjtőket két ritkaság várja. Egyikük az A. Scheid által Bécsben készített ovális formájú szaru camea függő. A domború, vésett, szőlőt tartó puttót ábrázoló függőt egy kék vonalzománc díszítésű 14 karátos aranykeret fogja körbe. A másik camea ékszer egy könnyed finomságú melltű az Éjszaka allegóriájával. Árverésre kerül néhány különleges, 1895-1910 között készült szecessziós ékszer is. A rendkívül gazdag óraválaszték főként a férfivásárlókat célozza meg, a néhány százezres Omega, Bulgari, Longines, EbelSportWave órák mellett millió feletti kikiáltási árakról indulnak a Versace és Jaeger-LeCoultre márkajú luxus aranyórák. Az ékszer aukció utolsó blokkjában több milliós értékű brill ékszerekre és ékszerkollekciókra lehet licitálni.

A műtárgynapi változatos kínálatból kiemelkednek a gyűjtők részéről keresett magyar ötvöstárgyak. Erdélyi ötvösmunka egy 1620 körül készült, késő reneszánsz stílusú harangvirág ezüstserleg, amely az árverés legrégebbi darabja. Művészi értékű az 1760 körül Paulus Löw műhelyéből kikerült három darab lőcsei ezüstpohár. A budai ezüstművességet dicséri Würtzinger József 1810 körül készített empire stílusú tejmelegítő edénye, a pestit reprezentálja Goszmann György ugyancsak antik amfora formájú cukorszórója. A kassai ötvösséget Johannes Hanff 1824-es kagylódíszítésű talpas pohara képviseli.

Kifejezetten gazdag az aukció további ezüst anyaga is, beleértve a rendkívül dekoratív és változatos használati tárgyakat csakúgy, mint a bécsi ezüstművességet képviselő empire és biedermeier stílusú darabokat. A moszkvai Andrej Andrejev munkáját dicséri az 1776-ban készült tubákos szelence. Az elegáns és finom mintázatú szelence gyönyörűen megmunkált aranyozott niellós díszítésű. A mester egy másik munkája a Philadelphiai Museum of Art-ban található.

Ritkán fordul elő, hogy a meisseni gyár gyönyörű porcelán kisplasztikáiból egy hét darabos kollekció jelenik meg az árverésen. A kollekció legszebbike a Négy Elem sorozatból a Föld allegóriáját ábrázoló szoborcsoport, melynek középpontjában egy oroszlánon ülő női alak látható kezében kulccsal, körülötte szorgoskodó puttókkal. A többi porcelán szobrocska életjeleneteket és allegóriákat ábrázol. A míves szobrocskák állapota gondos őrzésről árulkodik.
A magyar porcelán művészetet egyebek mellett a herendi gyárat alapító Fischer Mór 1845-ben készült, nagyméretű festett tálja reprezentálja.

A Zsolnay gyár termékei sem maradnak ki a gazdag választékból, igazi ritkaság az 1890-es tervek alapján készített nagyméretű kerti garnitúra. A vásárlók által nagyon kedvelt eozinmázas Zsolnaykat többek között egy hét darabból álló miniatűr kollekció képviseli. Számos Zsolnay Júlia tervei alapján készített szép darab mellett, Klein Ármin magyaros motívumokkal díszített életképet ábrázoló fali tálja vagy a gyár szecessziós korszakából egy nemes formájú gesztenyevirágos kancsó és Sikorszky Tádé aranyvirágos dekorral díszített vázája is figyelmet érdemel. A modern kerámiaművészet is helyet kap az aukción: Gádor István és Gorka Lívia műhelyéből nagyméretű dekoratív munkák, Goldmann Györgytől pedig egy egészen ritka falikép látható. A közel 20 darabos kisplasztikai kínálatban megtalálhatók Kerényi Jenő, Somogyi Árpád, Kisfaludy Strobl Zsigmond, Sidló Ferenc és Holló Barnabás alkotásai.

A régi és az újabb eredetű míves bútorok gyűjtőit is igényes kínálat várja, elsősorban a 19. század bútorművészetéből vonulnak fel szép berendezési tárgyak. A keleti szőnyegekből méretben, minőségben és korukat tekintve is változatos a választék, amelyben szinte valamennyi nagy szőnyegműhely munkája megtalálható.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: BÁVaukciólicit

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200