brusszel


Az IMF-hez fordul Szerbia

Figyelő Online
2014.11.04  15:32   
mail
nyomtatás
Hároméves készenléti hitelről szóló tárgyalásokat kezdett Szerbia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kedden.
Ezzel a megállapodással Szerbia vonzóbbá válna a befektetők számára, és a kétéves minimumon álló dinár is stabilizálódhatna - jelentette ki korábban Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

A hitelről szóló megbeszélések már a nyáron megkezdődtek volna, ám a Szerbiát sújtó májusi árvizek, majd a kormány késlekedő megszorító intézkedései miatt az őszi költségvetés-módosítás utánra halasztották. Miután a szerb parlament elfogadta a módosított büdzsét, illetve november elsejétől csökkentette a közszférában dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat, az IMF-fel kedden megkezdődhettek a tárgyalások.

A következő két hétben a veszteséges állami vállalatokról, valamint a közszférában dolgozók számának csökkentéséről lesz szó - írta a szerb sajtó kedden. A nyugat-balkáni államban a munkanélküliség már most is 20 százalékos.A 7,3 milliós Szerbia felduzzadt adminisztrációjában és a csődeljárás alatt álló vállalatokban majdnem 700 ezer közszolga dolgozik. Emellett az előző kormányok a veszteséges állami vállalatokat sem számolták fel attól tartva, hogy sztrájkok kezdődnének az országban.

Ezeket a problémákat orvosolni kell annak érdekében, hogy Szerbia pénzügyi helyzete javulhasson - nyilatkozták politikusok és gazdasági szakértők az IMF-tárgyalásokat megelőző hetekben. A parlament ugyan a költségvetés módosításában a tervezett költségvetési hiányt a bruttó hazai termék 4,6 százalékáról 5,7 százalékra növelte, a deficit azonban várhatóan eléri majd a GDP 8 százalékát is. Az IMF képviselői korábban kifejtették, hogy a magas költségvetési hiány mellett aggasztónak tartják a 70 százalékos GDP-arányos államadósságot is. Emellett a májusi árvizek miatt a tervezett 1 százalékos gazdasági növekedés helyett az ország gazdasága 1 százalékkal zsugorodott.

A Nemzetközi Valutaalap 2011 szeptemberében jóváhagyott, majd a következő év februárjában befagyasztott egy egymilliárd euróról szóló hitelt, mert a 2012-es szerb költségvetés eltért a megbeszélt pénzügyi programtól. Az IMF tárgyalócsoportja november 20-ig tartózkodik Belgrádban.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.