brusszel


A leggazdagabb és legsikeresebb országok - Itt a lista!

Figyelő Online
2014.11.10  12:18   
mail
nyomtatás
Egy friss jelentés szerint Norvégia újra maga mögé utasította Svájcot a világ leggazdagabb és legsikeresebb országának címéért folytatott versenyben.
A Nagy - Britanniában működő Legatum Institute nyolc mutatószámra épülő, „Prosperitás" indexe a második, egymást követő évben helyezi Svájc elé az északi országot.

Ezek a mutatók a gazdaság, a vállalkozások, a kormányzás, az oktatás, a személyes szabadság, az egészségügy, a biztonság és a társadalmi tőke helyzetét vizsgálják az adott országban.

Az index 142 országot rangsorol, amelyek a világ népességének több, mint 96% - át és az előállított GDP 99% - át képviselik.

Svájc után Új - Zéland, Dánia, Kanada, Svédország, Ausztrália, Finnország, Hollandia és az Egyesült Államok következik a listán.

A Földön a legkevésbé gazdag és sikeres ország a Közép - Afrikai Köztársaság, Csád és a Kongói Demokratikus Köztársaság társaságában.

A gazdaság és a kormányzás színvonala tekintetében a prosperitás - index szerint Svájc az első, gyengébb azonban az oktatás területén (itt a 21.) és a személyes szabadság vonatkozásában (itt a 12.).

Norvégia az első a társadalmi tőke szempontjából és valamennyi más területen is magas helyezési számokat ért el.

A jelentés rámutat, hogy Európa gazdaságilag inkább hanyatlik, mintsem előre halad, mivel a kontinens 33 országából az elmúlt hat évben csak 8 ország fejlődött.

Az index összeállítói szerint az általuk készített értékelés egyedülálló, mivel a prosperitást gazdagság és a jólét kombinációjaként ragadja meg.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.