brusszel


Nem bírja a vizet a „kis Közgép"

Figyelő Online - Váczi István
2014.11.19  07:00   
mail
nyomtatás
Több mint fél évet késik az M43-as autópálya Makótól a román határig tartó részének befejezése.
A jövő év végéig megépül az autópálya a nagylaki román határig - közölte az örömhírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október második felében, miután találkozott román kollégájával. A térségben élők ennek azonban csak félszívvel tudnak örülni, az eredeti tervekben ugyanis előbb idén szeptember 30-i, majd november közepi átadás szerepelt.

Fránya belvíz

Lapunk megkereste az illetékes Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t, amely azt közölte, hogy a szakasz tervezett átadásának dátuma 2015. június 1. „A határidő módosításának oka a 2013. február és június közötti időszakban a térségben (Makó és környéke) lehullott 100 évenként egyszer tapasztalható csapadék és az azt követő belvíz, ami a munkavégzést akadályozta" - írta a NIF.

Ezzel az indoklással az az egyik baj, hogy egy része egyszerűen nem igaz: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint a tavalyi február és március ugyan valóban jóval csapadékosabb volt az átlagnál, április és június viszont például szárazabbnak bizonyult, mint az 1971 és 2000 közötti referencia-időszak.

Dübörög a cég

Belvíz ettől még valóban volt a térségben, ez azonban aligha lephetett meg bárkit is. A NIF múlt év eleji cikkünkben ugyanis részben pont ennek a veszélyével indokolta az autópálya magas építési költségeit.

Az viszont biztos, hogy nincs az a belvíz, ami meg tudná állítani a szakmai közbeszédben csak kis Közgépként emlegetett Duna Aszfalt jórészt közbeszerzésekre alapozott menetelését. A vállalat két év alatt megtriplázta, 54 milliárd forintra növelte árbevételét, míg adózott eredménye közel tízszeresére, 3,9 milliárdra emelkedett. Két magyar tulajdonosa ki is vett legutóbb 1,8 milliárd forint osztalékot.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200