brusszel


Libanoni titkosügynök-sztori Izraelben

Figyelő Online
2014.11.17  17:40   
mail
nyomtatás
A Közel-Kelet egyik legsikeresebb titkosügynökeként tartják számon, ma mégis szegénységben él. Ő Karl-Heinz Rummenigge, egy libanoni ügynök, aki hosszú éveken keresztül Izraelnek kémkedett a Palesztin Felszabadítási Szervezet ellen. Valódi neve Amin al-Hajj, azonban fedőnévként egy német elsőosztályú futballjátékos nevét viselte, így ma már mindenhol csak Rummenigge-ként ismerik - írja a Spiegel.
162 gólt rúgott 312 kupameccsen, kétszer nyert Európa Kupát és kétszer lett Németország Bajnoka. Ő Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München világklasszis játékosa. És ő a Közel-Kelet egyik legsikeresebb titkosügynöke is. Legalábbis a nevük azonos, a libanoni Amin al-Hajj ugyanis fedőnévként a focista nevét használta éveken keresztül. Hajj most megszólalt, és a Yedioth Ahronoth izraeli újságnak adott interjújában mesélt őszintén titkosügynöki múltjáról.

Hajj 1955-ben született Bejrút külvárosában egy igen tekintélyes libanoni siíta családba. Édesapja Camille Chamoun egykori elnök bizalmasa volt, Hajj pedig családi kapcsolatai útján került az elnök testőrségének vezetői közé. A libanoni polgárháború kitörése után Chamoun szoros kapcsolatban állt Izraellel, és ezáltal Hajj is egyre több izraeli ügynökkel ismerkedett meg, és barátkozott össze.

Bayern-drukker titkosügynök
Hajj-ban hamar kialakult a palesztin-gyűlölet, az izraeli államalapítás után ugyanis százezrek menekültek Libanonba. A Palesztin Felszabadítási Szervezet ott egy államot alapított az államban, és az ország déli részéről támadásokat indított Izrael ellen. „Segítettem Izraelnek, mert úgy gondoltam, hogy csak nekik van meg a kellő hatalmuk arra, hogy megküzdjenek Palesztinával"- mondta Hajj. „Az volt a célom, hogy az izraeliek bejöjjenek Libanonba, és megtisztítsák a PFSZ-től"- folytatta.

És hogy honnan jött a Rummenigge fedőnév? „Mindig is nagy Bayern München-drukker voltam. Az ismerőseim közül sokan nagyon mérgesek voltak rám, amikor büszkén meséltem, hogy a németeknek szurkolok. Amikor megkérdezték, hogy titkosügynökként milyen fedőnevet szeretnék választani, azonnal rávágtam, hogy Rummenigge. A megbízóimat sokkolta a választásom, azonban elfogadták. És hogy még inkább bosszantsam őket, azt is hozzátettem, hogy remélhetőleg Rummenigge ügynök olyan sok információt fog majd szolgáltatni, mint amennyire sok gólt a valódi Rummenigge lőtt."

És a kém tényleg rengeteg információt szállított: Ciprus akkoriban a Palesztin Felszabadítási Szervezet céltáblája volt, hiszen ezen a szigeten keresztül jött a pénz és a fegyver Libanonba. Rummenigge prostituáltakat vitt Limassolba, akiknek a vendégei között számos PFSZ-tag is volt. A nők és az alkohol hatására gyakran olyan információkat is elmondtak, amiket sosem adhattak volna ki. Ezekkel az információkkal pedig az izraeli hadseregnek többször sikerült elfogni a szervezet hajóit.

Libanonban végül 15 informátorral épített ki ügynöki hálózatot, akiket az izraeli titkosszolgálat Rummennigge 1-től 15-ig számozott be. Közülük számtalan ügynök megbízása halállal végződött.

Rummenigge csapata nem úszta meg szárazon

1985 augusztusában a Palesztin Felszabadítási Szervezet Samir Asharfit, Rummenigge 13-as számú izraeli ügynökét elfogta, és egy épületbe vitte kihallgatásra. Hajj időben értesült erről, és az épület koordinátáit továbbadta az izraeli hadseregnek. A hadsereg lebombázta a házat, ami során az összes ember meghalt. Rummenigge sajnálatát fejezte ki a barátja halála miatt, azonban hozzátette, hogy ha élve hagyták volna, Samir Asharfi valószínűleg információkat árult volna el, és az sokkal több ember halálát okozta volna.

Két testvér is az életével fizetett a Rummeniggesek elárulásával. Az egyikük a szíriai titkosszolgálat kihallgatása után halt meg, másikuk tisztázatlan körülmények között esett le egy kairoi szálloda tetejéről.

Rummenigge azonban mindent túlélt. Ma szegényes körülmények között él Izraelben, és az elmúlt hónapokban többször kapott agyvérzést. „Mindenek után, amit tettem és adtam, eldobtak, mint egy használt zsebkendőt - mondta megkeseredetten a volt titkosügynök, akit a saját szülőhazájában, Libanonban már kilencszer ítéltek halálra.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200