brusszel


Meglepő szektor adja a GDP 20 százalékát Dubajban

Figyelő Online
2014.11.17  20:48   
mail
nyomtatás
A repülési szektor 53,1 milliárd dollárt tesz ki, azaz a hazai össztermék (GDP) több mint egyharmadát adja 2020-ra Dubaj emirátusban, amely a világ légi közlekedésének egyik csomópontjává vált - derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányból.
Dubaj, amelynek olajkincse kimerülőben van, diverzifikálta gazdaságát, jelesül a kereskedelem, a közlekedés és a turizmus felé fordult. Tavaly a repülési szektorból származott az emirátus GDP-jének 27 százaléka, azaz 26,7 milliárd dollár. Ez az arány 2020-ra 37,5 százalékra emelkedik - mutatott rá az Oxford Economics, az Oxfordi Egyetem üzleti tudományok karának gazdaságelemző vállalkozása a dubaji repülőtér és az Emirates Airlines légitársaság megbízásából készült tanulmányban.

A repülési szektor gyorsabb ütemben fog növekedni, mint ahogy a gazdaság gyarapodik. A gazdasági növekedést támogatni fogja a nemzetközi légi utas- és teherszállítás erős bővülése, valamint a dubaji repülőtér és légitársaság tevékenységének folyamatos terjeszkedése. A dubaji nemzetközi repülőtér a világ egyik legfontosabb légikikötője, az Ázsia és Európa közötti forgalom egyik központja. Tavaly 66,4 millió utast szolgált ki, ez a szám 2020-ra több mint 100 millióra emelkedik.

Az emirátus másik nemzetközi repülőtere, az Al Maktoum 2013 októbere óta működik, kapacitása évente 120 millió utas. Az Emirates Airlines a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, bázisa a dubaji nemzetközi repülőtér. A dubaji tulajdonban lévő cég tavaly 44, 5 millió utast szállított az egy évvel korábbi 39,4 millió után, 83 ország 146 városába repül. A mintegy 2,2 milliós lélekszámú Dubaj az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb emirátusa Abu-Dzabi után
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.