brusszel


November végére a múlt évi szint alá csökken az államadósság

Figyelő Online
2014.11.19  10:40   
mail
nyomtatás
November végére "mindenféle számítás" szerint a múlt évi szint alá csökken a teljes államadósság - jelentette be Borbély László András az Államadósság Kezelő Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában.
Árfolyamtól függően várhatóan 35-37 százalék lesz a devizarészarány az év végére, míg három évvel ezelőtt nagyjából fele-fele volt a deviza és a forinthitel aránya az államadósságon belül. Ezzel jelentősen csökken az államadósság árfolyamkitettsége, kockázata - tette hozzá. Novemberben csaknem ezermilliárd forint törlesztés lesz, tehát nemcsak GDP-arányosan csökken az adósság ebben a hónapban hanem abszolut értékét tekintve is.

Az Európai Uniótól 2008-ban felvett hitelből november elején visszafizetett 2 milliárd euró - 620 milliárd forint - mellett 355 milliárd forint értékű diszkont kincstárjegy is lejár - ismertette az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Emlékeztetett arra is, hogy az éves magyar GDP mintegy 30 ezer milliárd forint, azaz 300 milliárddal csökkenő adósság egy százalékponttal alacsonyabb GDP-arányos szintet jelent. Borbély László András azt is elmondta, hogy az EU-tól felvett hitel, amelynek utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét 2016 második negyedévében kell majd visszafizetni, Magyarország legolcsóbb adóssága.

Az Európai Bizottság 3A-s kibocsátóként, azaz a legjobb minősítésű adósként vette fel a fedezetét és változatlan feltételekkel felár nélkül nyújtotta a magyar államnak. Az ÁKK vezető tisztségviselője emlékeztett arra is, hogy a 2008-as 20 milliárd eurós IMF-EU hitelkeretből Magyarország ténylegesen 12,8 milliárdot hivott le.

Borbély László András felhívta a figyelmet arra is, hogy az adósságkezelő hetente közöl GDP-arányos adósságadatot, amely azonban nem teljeskörű, nem tartalmazza az államadósság minden egyes elemét, mintegy 1,5 százalékponttal alacsonyabb szintet mutat a ténylegesnél.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200