írja a The Korea Herald.'/> Figyelő online |Cégvilág | Samsung gyárban lett halálos beteg egy nő
brusszel


Samsung gyárban lett halálos beteg egy nő

Figyelő Online - Albrecht Balázs
2014.11.23  11:30   
mail
nyomtatás
A szöuli bíróság kárpótlás fizetésére kényszerítette a Koreai Munkások Kompenzációs és Jóléti Szolgálatát (Korean Workers' Compensation & Welfare Service, KCOMWEL), miután megállapították, hogy egy 32 éves dél-koreai nő a Samsung gyár munkakörülményei miatt kapott agydaganatot - írja a The Korea Herald.
Lee Yun-jeong 2012-ben halt meg, miután 2010-ben rosszindulatú agydaganatot diagnosztizáltak nála. 1997-től 2003-ig dolgozott a Samsung Electronics Corporation gyárában Asan városában, mely nagyjából 80 kilométerre található Szöultól délre. Az agydaganat felfedezése után a KCOMWEL elutasította a nő kérelmét a kezelések megtérítésére, mivel a vizsgálatok során, melyet egy független kutatóintézet vezetett, nem fedeztek fel kapcsolatot a rosszindulatú daganat kialakulása és a munkahelyi körülmények között annak ellenére sem, hogy tudni lehetett, az áldozat munkája során olyan veszélyes és káros anyagok között dolgozott minden nap, mint amilyen a benzol, az ólom illetve a formaldehid.

A megözvegyült férj nyújtott be keresetet a bírósághoz feleségének egy korábbi kollégájával együtt, aki szintén halálos betegségben szenved. A 32 éves Yu Myeng-hwa aplasztikus anémiáját (gyógyíthatatlan vérbetegség) 2001-ben diagnosztizálták, miután 2001-től 2003-ig ugyanabban a Samsung gyárban dolgozott, mint Lee Yun-jeong. Erre a keresetre mondta ki a bíróság, hogy a betegségek és a gyárban uralkodó munkakörülmények között kapcsolat van, így a KCOMWEL-nek állnia kell a kezelések költségeit. A független kutatóintézet eredményét a bíróság hibásnak nevezte, mivel egy évtizeddel később készültek az elemzések, mint ahogy Lee a gyárban dolgozott, amikorra már változtak a munkahelyi körülmények.

Habár a kétezres évek eleje óta sokat javult a Samsung gyárakban a biztonság, azonban a cég hivatalosan nem nyilatkozott a bírósági döntést illetően, mivel sem al-, sem felperesként nem érintett az ügyben. A KCOMWEL még nem döntött a fellebbezésről. A SHARPS (egy szervezet, mely a félvezető gyárakban dolgozók jogaiért és egészségügyi helyzetük javításáért küzd) üdvözölte az ítéletet és közleményben fejezték ki, hogy "ez a döntés talán egy megkésett vigasz lehet Lee családjának". A szervezet hozzátette, hogy öt másik volt Samsung alkalmazott még kompenzációra vár, akik szintén agydaganatban szenvednek.
Kapcsolódó cikkek
Korea Herald
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200