brusszel


Kínai konyha, magyar bor

Figyelő Online
2014.11.27  09:46   
mail
nyomtatás
Nyílik az első fine dining kínai étterem a Pilvax közben, ennek ürügyén javaslok néhány bor-étel párosítást, jó játék.

■ Olyan, hogy kínai konyha, nincs. Az európányi, 9,6 millió km2-es birodalomban nyolc eltérő, országnyi gasztrorégió van; pincér, jöjjön, fiam, kérek egy európai levest. Időben és térben végtelen kiterjedésű, hihetetlenül kreatív, ezenfelül falánk és érzéki kultúra ez, mely önmagával kapcsolatban megjegyzi, hogy a sárkány és a repülőgép kivételével mindent megeszik, ami repül, illetve a fapad kivételével mindent, aminek négy lába van, kivéve még a zongorát, aminek három.

A jó kínai étterem arról ismerszik meg, hogy tele van kínaival, és hogy nem azt az étkezési keményítővel sűrített junk foodot látod az étlapon, mint némely kifőzdékben. Amit a magyar világ kínai étterem címszó alatt ismer, annak nagy része gagyi. A pesti kínai étkezdék-éttermek zöme a szecsuani és a kantoni konyha lebutított változata, tisztelet a kivételnek. Mert vannak persze igazi mesterek és becsületes, kiváló műhelyek, de az uralkodó stílust a hozzán...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/48 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: kínaiborPilvax

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Harmincmilliárd forintból épül újjá a Tőzsdepalota

Az aula, a kissé slampos, mégis decensen arisztokratikus találka- és munkahely, kihelyezett iroda és cukrászda, stábértekezletek és pletykafészkek hírbörzéje.

Értékrendbeli egyértelműségre törekszem

Kiváló művész címmel tüntették ki március 15-én Szarvas József színművészt, a Nemzeti Színház tagját.

Színes összművészet a 37. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Megannyi újdonság a Budapesti Tavaszi Fesztivál 140 programja közt, március 31-től három héten keresztül.

top200