brusszel


Készül a magyar kitiltási lista?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2014.11.27  11:00   
mail
nyomtatás
A kitiltási botrányt az amerikaiak csúnya húzásának tekintik a magyar politikai körökben, függetlenül attól, hogy döntéshozó vagy végrehajtó szerepben van-e az illető.
Lapunk úgy hallotta, hogy már készül a „válaszcsapás": állítólag olyan kormányzati előterjesztésen dolgozik az apparátus, amelyik egy magyar kitiltási listának alapozna meg. Vagyis hasonlóan az amerikaiak eljárásához, indoklás nélkül helyezhetnének tiltólistára például amerikai állampolgárokat. A rendelkezés általános érvényű lenne, vagyis nem csak az Egyesült Államok polgáraira hegyezik ki - ez nyilvánvalóan megoldhatatlan is lenne -, de a törekvés világos: méltó választ adni Washingtonnak.

Úgy értesültünk, a kormány két hete döntött arról, hogy kezdődjön el a magyar kitiltásnak megágyazó jogi munka. Az érintett tárcáknál már tájékoztatták erről a lehetséges lépésről a döntés előkészítésében közreműködőket. A fogadtatás vegyes volt, többen érezték úgy, hogy ezt csak egy felesleges erőfitogtatás a magyar kormány részéről.

Óvatosságra int ez ügyben ugyanakkor, hogy egy másik forrásunk nem tudott konkrét kormányzati előterjesztésről. A tájékozódásunkból mindenesetre azt szűrtük le, hogy a magyar kormányt nem hagyja nyugodni az amerikaiak - itthoni interpretációban barátságtalannak tekintett - döntése, s ahhoz hasonló kormányzati intézkedések készülhetnek.

További részletek a Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: NAVkitiltás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.