brusszel


Százezrek éheznek az Iszlám Állam miatt

Figyelő Online - Mészáros Martin
2014.11.29  12:39   
mail
nyomtatás
Jelentések szerint az Iszlám Állam gátolja az élelmiszersegélyek szállítását, mióta az Egyesült Államok vezetésével összehangolt támadássorozat indult a szélsőséges csoport ellen Irakban és Szíriában. Emiatt több százezer helyi lakos nem jut elegendő mennyiségű élelmiszerhez - írja az AP.
A szíriai és iraki lakosság teljesen ki van szolgáltatva az Iszlám Állam terrorjának, amely nyílt brutalitással, a felügyelt területek lakosságának elnyomásával és gyerekek és asszonyok ellen elkövetett folyamatos erőszakkal jár.

Az ENSZ 4 független szakértőből álló vizsgálóbizottsága képi bizonyítékok, videók és több mint 300, az Iszlám Állam által megszállt területen élő vagy onnan már elmenekült emberrel készített interjú alapján állította össze a jelentését.

„Az elmenekült lakosok leírásaiban állandóan megjelent az, hogy folyamatos terror alatt tartották a helyieket és megpróbálták őket minél jobban elhallgattatni."- emeli ki Paulo Sergio Pinherio, a bizottság vezetője. A brazil szakértő szerint a szervezet minden egyes megnyilvánulása a civilekkel szembeni terror fenntartását szolgálja.

Vitit Muntarbhord elmondása szerint a riport célja a széleskörű elnyomás alatt élő áldozatok hangjának felerősítése volt, akik többek között mindennapos kivégzések és nyilvános korbácsolások szemtanúi.

A riport kiemeli, hogy az Iszlám Állam mára „a civilek és elfogott harcosok ellen elkövetett extrém kegyetlenségek" szinonimájává vált. Ilyen környezetben pedig a humanitárius csoportok képtelenek elérni mintegy 600 ezer embert Dajr ez-Zaur és Rakka provinciákban, továbbá a terrorszervezet akadályozza gyógyszerek, orvosok és nővérek szállítását Hassakeh provinciába.
Az Emberi Jogi Tanács feljogosította a bizottságot arra, hogy nyomozásokat kezdjen az emberi jogok ellen elkövetett bűncselekmények ügyében Szíriában egészen 2011 márciusa óta. Ezenfelül megpróbálnak azonosítani minden egyes felelős személyt annak érdekében, hogy azok később felelősségre vonhatóak legyenek.
Kapcsolódó cikkek
Associated Press
mail
nyomtatás
címkék: ISENSZháború

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.