brusszel


A fellendülés érintettjei

Figyelő Online - Meixner Judit
2014.11.30  15:00   
mail
nyomtatás
Vita tárgya, hogy a magasabb kamatlábak növelik-e a fogyasztói kiadásokat, ezáltal gyorsítva a gazdaság fellendülését, olvashatjuk a The Independent online felületén.
A megtakarítók érvei, hogy a magasabb kamatlábak nagyobb hasznot eredményeznek a megtakarított számlákon így ez plusz költekezésre sarkallja a számlatulajdonosokat.

A CEBR kutatása azt mutatja, hogy az Angol Nemzeti Bank monetáris ösztönző programja, mely alacsony kamatlábakat és inflációösztönző mennyiségi lazítást jelentett, a GDP 1,6 százalékos visszaesését eredményezte 2012-ben, elsősorban az idősebb korosztály költekezésének csökkenésével.

Az Angol Központi Bank közelmúltban közzétett felmérése szerint, ha a kamatlábat emelnék, néhány megtakarító valóban többet költene, azonban a kölcsönzők visszafognák kiadásaikat. A kamatlábak 200 bázisponttal való megnövelése a jelzálogadósok 57 százalékánál jelentené a kiadásaik csökkentését és csupán a megtakarítók 10 százaléka növelné költekezését. A felmérésben résztvevő kölcsönzők és megtakarítók aránya (27 százalék kölcsönző és 47 százalék megtakarító) alátámasztja, hogy a teljes gazdaság fogyasztására negatívan hatna a kamatláb növelése. Az Angol Központi Bank közvélemény kutatásához igazodva a megkérdezettek 50 százaléka véli úgy, hogy haszna származna a kamatlábak csökkentéséből illetve a jelenlegi szinten tartásából. Ez több mint duplája azoknak a válaszadóknak, akik a kamatlábak emelésében látják hasznukat.

Bár a megtakarítóknak a kamatláb csökkentése hátrányos, az intézkedéseket szélesebb kontextusban kell szemlélni. A nyugdíjalapokat növelte az intézkedés, ami sok megtakarító számára is számottevő. A Bank monetáris politikája az elmúlt 6 évben az egész gazdaság hanyatlásának megakadályozását célozta, ami pedig a megtakarítók és kölcsönzők megkérdőjelezhetetlen érdeke. Az Angol Nemzeti Banknak az egész gazdaságot figyelembe vevő érdekeket kell szem előtt tartania nem pedig egyes lobby csoportok érveit.
Kapcsolódó cikkek
The Independent
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200