brusszel


Korrupciós botrány: sorra hátrálnak a támogatók

Figyelő Online
2014.12.01  10:56   
mail
nyomtatás
Tovább gyűrűzik a FIFA történetének legsúlyosabb korrupciós botránya. A nyomozás az amerikai Michael Garcia által publikált jelentéssel vette kezdetét idén szeptemberben. A jogász a több mint 400 oldalas dokumentumot benyújtotta vizsgálatra a FIFA Etikai Bizottságának, ők azonban a jelek szerint nem vették elég komolyan a vádakat. Hans-Joachim Eckert, a bizottság német vezetője válaszként egy olyan összegzést kínált, amely szerint Mr Garcia jelentése nemcsak hiányos, de sokszor valótlan információkra támaszkodik - írja a Washington Post.
Bár a hivatalos nyomozás még csak 3 hónapja tart, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fennállásának egyik legnagyobb ballépését már 3 évvel ezelőtt elkövette. Ekkor született meg ugyanis az a döntés, hogy Oroszországé a 2018-as, Kataré pedig a 2022-es vébé rendezési joga. Főleg az utóbbi tűnt már akkor is megmagyarázhatatlannak: elég, ha csak az ország embert próbáló éghajlatát és nem utolsósorban foghíjas futballtörténeti hagyományait vesszük figyelembe.

Valószínűsíthető tehát, hogy Garcia gyanakvása nem alaptalan, azaz a voksok leadásakor a geopolitikai tényezők mellett azok a bizonyos anyagiak is jelentős szerepet játszottak. Habár Sepp Blatter állítólag el sem olvasta a szóban forgó jelentést, a 78 éves FIFA-elnök csípőből tagadja a vádakat. Szerinte egyértelmű, hogy ha a szövetségnek valóban volna takargatnivalója, esze ágában sem lenne az ügy kivizsgálását a svájci hatóságokra bízni. Persze azt elfelejti hozzátenni, hogy a svájciaknak ebből jelentős anyagi előnye származik. Mint ahogyan az UEFA-nak és a szegényebb országoknak sem áll érdekében nyíltan támadni a FIFA-t, ezért (az annak idején egyébként Katarra szavazó) Michel Platini is inkább hallgat.

A szponzoráló cégek azonban nem hajlandóak homokba dugni a fejüket. A hat hivatalos partner - Adidas, Coca-Cola, Hyundai/Kia Motors, Emirates, Sony és Visa - közül kettő már bejelentette, hogy a jövőben nem kíván együttműködni a FIFA-val. Elsőként az Emirates Airlines fújt visszavonulót, majd az ő példáját követte a japán Sony is. Az elektronikai cikkeket gyártó óriás a napokban hozta nyilvánosságra, hogy nem újítja meg a 280 millió dolláros szponzori szerződését a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel. A cég elsősorban a vállalat átszervezésével járó magas költségekkel magyarázta a szakítást. A legújabb értesülések szerint a Coca-Cola-nak is jelentősen megrendült a bizalma; egy nemrég kiadott közleményben a történteket kiábrándítónak nevezte. Ez persze nem jelenti azt, hogy rögtön elállna a számára sem elhanyagolható reklámbevételt hozó szerződéstől. Tény azonban, hogy a korrupció sötét árnya egy társadalmilag felelős vállalat gondosan felépített imázsát könnyen lerombolhatja. A FIFA számára azonban aggodalomra semmi ok: cégek százai bármit megtennének azért, hogy a bűvös hatosba kerülhessenek. Egyelőre meg nem erősített hírek szerint az eddigi két biztos kieső helyére már meg is vannak az új jelöltek, név szerint a Samsung és a Quatar Air.

És ha már a neveknél tartunk: a napokban fedték fel azon öt érintett kilétét, akik ellen személyesen is nyomozás indult. Az ügy pikantériája, hogy a biztos forrásokra hivatkozó informátor elmondta, hogy hárman közülük a FIFA Vezetői Tanácsának tagjai: az elnökhelyettes Angel Maria Villar, illetve a belga Michel D'Hooghe és a thai Worawi Makudi. A másik két gyanúsított a chilei Harold Mayne-Nicholls és - sokak megdöbbenésére - a német legenda, Franz Beckenbauer. A hír forrását firtató újságírói kérdésekre a bennfentes személy elmondta, az ügy bizalmasságára való tekintettel nem adhat ki több információt.
Bár sokan a szavazás megismétlését szorgalmazzák, nincs reális esélye annak, hogy a rendezés jogát akár az orosz akár a katari bizottság kiengedné a kezei közül. Meglehet azonban, hogy Sepp Blatter húzza majd a legrövidebbet. Ha a szponzori pénzek megcsappanása miatt a FIFA nem lesz képes finanszírozni az általa fenntartott függőségi láncot, az könnyen az elnök pozíciójába kerülhet. Ezzel elődje, Joao Havelange nyomdokaiba lépne, aki szintén egy szövetségen belül kirobbant vesztegetési botrány miatt kényszerült lemondásra 1998-ban. Hamarosan kiderül, Mr Blatter képes lesz-e kivédeni ezt az öngólt...
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200