brusszel


USA: újabb kitiltások?

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2014.12.03  10:34   
mail
nyomtatás
Bizalmas forrásból származó információink szerint az Egyesült Államokban nemkívánatos személlyé nyilváníthatják a magyar igazságszolgáltatás prominens személyiségeit is. Az ok egy amerikai állampolgár meghurcolása. A tengerentúlon nem kevesen azon a véleményen vannak, hogy Jurij Baltaytis professzor ellen koncepciós per folyik hazánkban. Ráadásul a vádat emelő ügyészség az eljárás során egy kapitális hibát is elkövetett, amit már elismert.
Miközben Amerikában és számos más országban már a kormány is támogatja az őssejt kísérleteket és gyógyításokat, hazánkban per folyik azok ellen, akik ezt elkezdték. Mondhatnánk, a jogalkotás lemaradt a haladó világtól, s az igazságszolgáltatás számon kér minden tettet, ami nincs paragrafusokba fektetve, de ennél többről van szó. Mások mellett azt az embert ültették vádlottak padjára, aki Hillary Clinton kezelőorvosa volt.

Az egész azzal kezdődött, hogy a volt amerikai elnök megszólalt. Mielőtt még Obama bírálta a magyar kormányt, és szóba került volna a kitiltási lista. Az USA egyik legnépszerűbb tévéműsorában, a Daily Show-ban Jon Stewart vendégeként többek között a tekintélyelvű kapitalizmusról beszélt. „Vannak figurák, akik örökké hatalmon akarnak maradni, és pénzt csinálni." - mondta, ám anélkül, hogy ez esetben bárkit megnevezett volna. De nem sokkal később nevén nevezte a magyar miniszterelnököt.

Egy nálunk kevéssé ismert hírportál szerint nem véletlen, hogy Clinton „savazta" Orbánt. Feleségének ugyanis kezelőorvosa volt az a professzor, akit hazánkban meghurcoltak. Úgy tudják, az USA ebben az ügyben több jegyzéket is intézett a magyar kormányhoz, ám válaszra sem méltatták. Jurij Baltaytis professzort, akit a hírek szerint nemrégiben még Nobel díjra is felterjesztettek, 2009-ben tartóztatták le Budapesten, miközben őssejt terápiát alkalmazott. Négy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték az akkor 71 éves professzort, s az első napokban még cukorbetegségére sem voltak tekintettel.

Nem juthatott hozzá inzulinjához, majd olyat kapott, aminek a szavatossági ideje már lejárt. A magyar igazságszolgáltatás azonban - ha lehet egyáltalán ilyet mondani - ennél nagyobb hibát is elkövetett. Az előzetes letartóztatást és a hat hónapig tartó házi őrizetet követően lakhelyelhagyási tilalommal sújtották az idős professzort, s két év elteltével még mindig kényszerintézkedést gyakorolták vele szemben. Holott a törvény előírja, hogy a nyomozás megkezdése után két évvel már senkivel szemben nem alkalmazható kényszerintézkedés, hacsak azt nem személyesen a legfőbb ügyész rendeli el. Polt Péter ezt nem tette meg, de az idős és büntetlen előéletű professzornak továbbra sem engedtek szabad utat, nem hagyhatta el lakhelyét, s nap mint nap meg kellett jelennie a rendőrségen. Talán az sem teljesen véletlen, hogy Amerikába való hazatérése után nem sokkal stroke-ot kapott.

A professzorral szemben a két év letelte után két hónappal még mindig kényszerintézkedést gyakoroltak. A bíróság ezt taglaló végzése jogerőre emelkedett. A Fővárosi Főügyészség nem fellebbezett ellene, ezzel elismerte a jogsértést.
Az általunk megkérdezett ügyvédek szerint már a két évig tartó kényszerintézkedés is szokatlan és meghökkentő egy idős és büntetlen előéletű emberrel szemben, akit ráadásul olyan bűncselekménnyel vádolnak, ami legfeljebb öt évig tartó börtönbüntetéssel sújtható. Ráadásul az ügyész ma már csak felfüggesztett börtönbüntetést kér a vádlottakra. Ennek fényében egyenesen érthetetlen, hogy előzetesen miért küldték rács mögé a volt First Lady és amerikai külügyminiszter kezelőorvosát.

Természetesen megkérdeztük a Fővárosi Főügyészséget, mit szólnak ahhoz, hogy sajtóhírek szerint az amerikai kitiltási lista akár rájuk is kiterjedhet. Bagoly Bettina szóvivő nem kívánta kommentálni a hírt, mint mondta, olyan üggyel kapcsolatban, ami már bírósági szakba lépett, nem áll módjában további tájékoztatást adni.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: USAkitiltások

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.