brusszel


Hová lett az éremgyűjtemény?

Figyelő Online - Ungváry Krisztián
2014.12.04  06:50   
mail
nyomtatás
VAGYON VÁNDORÚTON

Rejtélyes módon került az MSZMP-hez, majd az MSZP-hez egy nagyon értékes aranyérme- gyűjtemény. Még rejtélyesebb módon tűnt el tőlük.

Közismert, hogy a magyar pártfinanszírozás, illetve a pártok pénzügyei-nek helyzete sok sebből vérzik. Választások előtt mindennek különleges jelentősége van, mivel ekkor legalább a látszat kedvéért az érintettek úgy tesznek, mintha komolyan vennék elszámolási kötelezettségüket a magyar választók felé. Azonban ez sincs mindig így, mint ahogyan az alábbi, még a szocializmus végén induló történet is erre utal.

1987. július 24-én Párizsban, a magyar nagykövetségen különös találkozásra került sor. A francia-izraeli-magyar állampolgár André Z. Hornstein az MSZMP részére átadott 4500 darab aranyérmét. Ezek Krugerrandok, illetve Napóleon-aranyak voltak, összes súlyuk egyes források szerint 17 kilogramm lehetett. Nem tisztázott még, hogy az érmék csak a súlyuk értékét képviselték, vagy külön numizmatikai értékük is volt. Azt azonban már ezekből az adatokból is látni...

A cikk további része csak Figyelő-előfizetők számára érhető el, vagy olvassa el a teljes cikket a Figyelő 2014/49 számában.
Olvasáshoz kérjük, adja meg előfizetési azonosítóját.
Kérjük, olvassa a szabadon felhasználható cikkeinket!
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Az emberek józan eszére kell hagyatkoznunk

Nem kell emelni az adókat, nincs szükség több adóra, a meglévőket kell hatékonyan beszedni.

Hiányzik a szellemi erőtér

SCHIFFER ANDRÁS-interjú

Momentumok a momentumosok életéből

Mintegy három hónapja a semmiből robbantak be a köztudatba a Momentum Mozgalom (MoMo) aktivistái

top200