brusszel


Szoftvergyártás húzhatja az exportot

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.12.03  14:38   
mail
nyomtatás
Ha sikerül 5 év alatt megduplázni a magyar IKT exportot, az olyan hatású lenne a gazdaságban, mintha két újabb Audi-gyárat telepítenénk ide. Az informatikai-távközlési szektor (IKT) hazánkban arányaiban erősebb, mint az EU átlag. Nem vitás, ez lehetne a gazdaság egyik kitörési pontja. A szoftverexport-piac méretének további növelésével a magyar gazdaság egészének külpiaci mutatóit lehetne javítani - hangzott el az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) mai, budapesti konferenciáján.


Az IKT-szektor exportlehetőségeiről szóló rendezvényen - amelyen több mint 100 szakember, 50 hazai vállalkozástól vett részt -, Vityi Péter, az IVSZ alelnöke hangsúlyozta: a Központi Statisztikai Hivatal 2012-es adatai alapján az IKT iparág volt az egyetlen ágazat, amely a válság éveiben is fejlődni tudott, 4,5 százalékos növekedést produkálva.

Az ágazat a magyar gazdasági fejlődés motorja, a GDP 10-12 százalékát adja, ezzel az eredménnyel hazánk az 5. helyen áll az EU-ban. Az Európai Bizottság 2011-es adatai szerint az IKT szektor súlya hazánkban nagyobb, mint az EU országainak többségében. Ráadásul ez a szektor erőteljesen épít a kis- és középvállalkozásokra (KKV), ugyanis a beszállítók 80-90 százalékát ezen cégek adják.

A 2012-es külpiaci adatok - folytatta Vityi Péter -, 235 milliárd forintos IKT szoftver- és szolgáltatás export árbevételt mutatnak, ami 17 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2012-ben már 59 olyan cég volt, melynek éves szoftver- és szolgáltatás export bevétele meghaladta az évi 100 millió forintot, de ez a szám évről-évre nő.

A magyar exportpiac egészséges szerkezetű, dominálnak az innovatív és nemzetközileg is sikeres magyar szoftverfejlesztő KKV-k (43 db.) és megjelentek a start-up vállalkozások (3 db.) is - mondta az IVSZ alelnöke. „A magyar IKT cégeknek komoly piaca lehet külföldön, elég csak a sikeres, hazánkból indult cégekre, például az NNG-re, a Prezire, a Ustreamre, vagy éppen a Logmeinre gondolni" - tette hozzá Vityi Péter, aki elmondta azt is, hogy a hazai szoftver- és IT szolgáltatás export reálisan 5 év alatt megduplázható. Ennek hatása lényegében olyan, mintha két új Audi gyár épülne hazánkban.





Dr. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese a konferencián kiemelte: a kormányzat egyik kiemelt célja, hogy helyzetbe hozva a KKV-kat, Magyarország a térség egyik legexportképesebb gazdaságává váljon. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy bár a gazdasági növekedés negyedét az IKT iparág adta az elmúlt 8 évben, továbbra is kiemelt cél, hogy a magas hozzáadott értékkel bíró, versenyképes magyar vállalatok külpiacra jutását az új struktúrájú intézményrendszer tovább erősítse. A KKV-k versenyképességének megőrzése érdekében ugyanakkor nélkülözhetetlen a folyamatos kutatás-fejlesztés és innováció.

Királyfalvi Róbert, a Magyar Nemzeti Kereskedőház exportfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a cégek külpiacra lépésének nem a pénzhiány a legnagyobb akadálya, hanem főképpen a külpiaci és a menedzsment ismeretek hiánya. A KKV-k számára éppen az ilyen tudás átadására több programot is szervezett már a Magyar Nemzeti Kereskedőház. A szakember azt is elmondta, hogy idén év végéig átadják a 25. kereskedőházat, a 2015-ös cél pedig ennek megduplázása.

Fejérvári Levente, az EXIM operációs vezérigazgató-helyettese a rendezvényen elmondta: az IKT szektorban inkább a szolgáltatásexport a gyakori. A szolgáltató cégek körében jellemző a forgóeszköz finanszírozás (amelyet például bérköltségre, vagy IT infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak), a gyártó és szolgáltató cégeknek pedig a forgóeszköz finanszírozáson kívül előfinanszírozásra is szükségük lehet. Az EXIM portfoliójában jelenleg alacsony az ágazati finanszírozási arány, folytatta a szakember. Ugyanakkor az EXIM célja a tudásexport minél nagyobb mértékű támogatása, az ágazati finanszírozás növelésével.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Remekel az SAP, nagy potenciál rejlik a cégben

2014 decemberével záródó negyedévének előzetes számait publikálta az SAP szoftveróriás, az eredmények összességében jól sikerültek.

Kisméretű cégeknek kínál megoldást az SAP

Piacra dobta legújabb verziójú vállalatirányítási megoldását az SAP szoftvergyártó.

Új fejlesztések a felsőoktatási intézmények számára

Új modulokat dobtak piacra a Neptun Egységes Tanulmányi rendszerhez.

Szoftvergyártás húzhatja az exportot

Ha sikerül 5 év alatt megduplázni a magyar IKT exportot, az olyan hatású lenne a gazdaságban, mintha két újabb Audi-gyárat telepítenénk ide.

top200