brusszel


Doppingbotrány: az állam is benne van?

Figyelő Online
2014.12.08  10:23   
mail
nyomtatás
Egy német dokumentumfilm bizonyítékokkal támasztotta alá azokat a súlyos vádakat, amelyek az orosz atléták államilag támogatott doppingolásáról szólnak.
A 60 perces, „Titkos dopping - dosszié: hogyan állítja elő Oroszország a győzteseit" című dokumentumfilmet az ARD állami televíziós csatorna szerdán sugározta. A film egyebek mellett az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kincstárnoka, Valentin Balakhnichev érintettségéről beszél.

A dokumentumfilmben a 800 méteres futó, Iuliia Stepanova, aki a doppingszabályok megsértése miatt januárig eltiltását tölti, és férje, Vitali Stepanov, aki 2008 és 2011 között Oroszország Dopping - ellenes Ügynökségénél a RUSADA - nál dolgozott, súlyos vádakat fogalmaznak meg.

A dokumentumfilm szerint a pár e gyanúsítások miatt hagyta el Oroszországot.

„Nem érhetsz el eredményt doppingolás nélkül. Muszáj doppingolni, Oroszországban ez így működik" - hangsúlyozza Stepanov. Felesége megerősíti a férj állításait és sivár képet rajzol fel az oroszországi dopping-helyzetről.

Általános gyakorlat, hogy az atléták a vizsgálatok kicselezése érdekében álnév alatt utaznak, és a legnagyobb versenyeken csak azok vehetnek részt, akik doppingteszten még nem buktak meg.
„Ha egy atlétát doppingoláson érnek, a nemzeti szövetség egyszerűen eltiltja a további versenyzéstől és mást állít a helyébe" - mondta a 28 éves Iuliia.

Stepanova titokban rögzített filmfelvételekkel támasztja alá állításait. A felvételeken számos orosz sportvezető látható, közöttük az atlétaedző Alexei Melnikov, aki az egyik klippen anabolikus szteroidokat ajánl a versenyzőnőnek.

„A legtöbb atléta doppingol, 99 százalék körüli arányban. Mindenhez hozzá lehet jutni. Minél kevésbé mutatható ki a szer, annál drágább" - mondja az egyik felvételen a diszkoszvető Yevgeniya Pecherina.

Stepanov bizonygatja, hogy a RUSADA vizsgálatait orosz kormányügynökségek ellenőrzik. Azt állítja, hogy az ismeretlen atléták lebuktatásához hozzájárulnak, a híres sportolók bukott tesztjei azonban a homályban maradnak.

A RUSADA ügyvezető igazgatója, Nikita Kamaev már visszautasította a gyanúsításokat.

A maratoni futó Liliya Shobukhova, aki doppingvétség miatt jelenleg is eltiltás alatt áll, a kamera előtt állítja, hogy 450,000 eurót fizetett azért, hogy részt vehessen a 2012-es olimpiai játékokon.

Az Orosz Atlétikai Szövetség a szóban forgó esetet megelőzően már bemutatta a Shobukhova szokatlan vérképéről a 2009 - 2011 - es időszakban készített vizsgálati anyagot a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), büntetést azonban nem szabtak ki. A futónő azt állítja, hogy Melnikov arra hivatkozva kérte tőle a pénzt, hogy elérhessék: az IAAF tisztviselői hunyjanak szemet az ügy felett és engedjék őt versenyezni.

„Átadtuk a pénzt; ők azt mondták, minden rendben lesz" - mondta Shobukhova, aki azt állítja, dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kincstárnoka, Balakhnichev tudta, mi történt.
David Howman, a Világszintű Dopping - ellenes Ügynökség (WADA) igazgatója a dokumentumfilm megállapításait „sokkolónak" minősítette.

"Most arra van szükség, hogy aggodalmaskodás nélkül rendezzük le ezeket az ügyeket. Biztosítanunk kell azt is, hogy mindazok, akik félelmeiket leküzdve feltárták ezeket az ügyeket, megfelelő védelemben részesüljenek" - fogalmazott.

Kelet-Németországban, ahol az atlétákat államilag, gyakran az érintettek tudomása nélkül doppingolták, drasztikus intézkedéseket hoztak a következmények kezelésére. Egy, a közelmúltban Thomas de Maizière belügy - és Heiko Maas igazságügy-miniszter által kezdeményezett törvény a doppingoláson ért német sportolókat börtönbüntetéssel fenyegeti.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200