brusszel


Lengyelország még egy kísérletet tesz szénbányászata megmentésére

Figyelő Online
2014.12.10  12:35   
mail
nyomtatás
A lengyel kormány képviselőinek két hete maradt, hogy tervet dolgozzanak ki a veszteséges ágazat rendbehozatalára.
„A lengyel bányászatnak versenyképessé és korszerűvé kell válnia, különben néhány év alatt megszűnik" - mondta Wojciech Kowalczyk, akit a közelmúltban neveztek ki az ágazat újjászervezéséért felelős kormánymegbízottnak.

A legutóbbi kormányülésen december végi határidővel kapott lehetőséget arra, hogy az ágazat megmentésére szolgáló átfogó programot mutasson be.

Kowalczyk hangsúlyozta, hogy a terv nem válik a bányászok hátrányára. „Senkit sem hagyunk magára" - mondta.

Magyarázata szerint az ágazat jelenlegi helyzetében veszteséget termel. Lengyelországnak minden tonna kitermelt szén után 32 zloty (7,68 euró) külön támogatást kell adnia.

Az ágazat értékesítési bevétele 2014 január - szeptember között éves összehasonlításban 2,7 milliárd zlotyval (650 millió euró) esett vissza. A bányavállalatok összes nettó vesztesége 1,6 milliárd zloty (384 millió euró) volt.

A széntermelés 6,7 százalékkal csökkent, a szén értékesítése pedig 10,4 százalékkal zsugorodott, mondta Kowalczyk. Az ágazat összes kinnlévősége szeptember végén elérte a 12,8 milliárd zlotyt (3,07 milliárd euró), ami 2,8 milliárd zlotyval (672 millió euró) több, mint egy évvel korábban.

„Jelenleg ez a helyzet és nem tagadható, hogy ez a helyzet nem kedvező" - mondta Kowalczyk.

„Az ágazati mentőcsomagnak, megfelelően koordinált módon, egyidejűleg több területre ki kell terjednie. Nem várhatunk tovább, cselekedni kell, tette hozzá, és a kormány ezt teszi.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200