brusszel


Új elit épül Magyarországon

Figyelő Online
2014.12.11  09:16   
mail
nyomtatás
GAZDASÁGI CSOPORTOK / Valóban kiestek a pikszisből Simicskáék? Ha igen, ki léphet a helyükbe? Ezt találgatja a gazdaság iránt fogékony közvélemény. A Figyelő sszeállításában általánosan is áttekintettük a mozgásokat.

 

A vertikálisan erősen integrált Fidesz-világban sokáig nagyon tiszták voltak a politikai és gazdasági viszonyok. A politikában hosszú ideje Orbán Viktor miniszterelnök áll a csúcson, kiemelt szerepe megkérdőjelezhetetlen. Sokan vádolták azzal, hogy például a gyorsan változó szabályozói környezet, a szektorokra, akár egyedi cégekre formált célzott jogszabályok miatt kiszámíthatatlan politikus, amit egyesek úgy fordítottak le, hogy Orbánnak nincs hitelessége. Valójában ebben a rendszerben csak neki van hitelessége, és senki másnak nincs hitelessége.

A gazdasási szereplők is nagyon odafigyelnek rá, mert csak az számít igazán, amit ő mond. Egy-egy pénteki rádióbeszéde fontosabb iránytű volt az országnak, mint a hosszú hónapok alatt előkészített szakmai munkák, a politikustársak megannyi beszéde. Ki ne emlékezne azokra a kínos fordulatokra, amikor a későn értesített fideszes vezetők még bőszen érveltek például a netadó mellett, de a miniszterelnök már indulta rádióba, ahol lefújta az egészet. Ez a politikai hierarchia nem változott, de sokkal mozgalmasabb a gazdasági irányítás. Sokáig ugyanilyen vertikális integráció jellemezte a Fidesz ezen oldalát is, Simicska Lajosék egy időben az építőipar és a jobboldali média (Hír TV, Magyar Nemzet, illetve egy másik csoportban Class FM, Heti Válasz, Lánchíd Rádió) mellett az energetikában és az európai uniós fejlesztési források kontrolljában is meghatározó szerepet szereztek. Aztán valami történhetett, konfliktusok kezdődtek, és mindenki azt találgatta, hogy ennek mentén mely gazdasági csoportok erősödhetnek meg, kik indulhatnak felfelé.

A gazdasági erőcsoportok közül kiemelkedik Csányi Sándor és Hernádi Zsolt világa, az OTP, a Mol és megannyi élelmiszeripari vállalkozás. Csányiék és a politika viszonya mindig izgalmas és összetett találgatások része, hiszen miközben a bankok bőven kapnak a nyakukba a kormányzattól, addig a futballrajongó miniszterelnök és az MLSZ-elnök bankvezér gyakran találkoznak, újabban a fociesemények mellett mezőgazdasági átadóünnepségeken is. Ez a gazdasági csoport abban mindenképpen különbözik a többi erőcentrumtól, hogy médiaérdekeltsége nincsen.

A filmipar mellett a szerencsejáték-iparban jutott komoly pozíciókhoz Andy Vajna, aki a politikusok közül kifejezetten jóban van Rogán Antallal, a Fidesz egyik legfontosabb gazdaság-politikusával, de e baráti kör tagja Habony Árpád is, a miniszterelnök tanácsadója, akinek tanácsadói szerepe könnyen összefoglalható, „mindenhez ért, ami hatalom-politika" - hallottuk a Fideszből. Ehhez a világhoz, Habony Árpádék befolyási körébe szokás sorolni a Századvég-cégeket, és így e körnek - Simicskáékhoz hasonlóan - van médiája, a Napi Gazdaság mindenképpen, de már arról is jelent meg cikk a hvg.hu-n, hogy a TV2-re is van befolyása e körnek.

Fontos gazdasági erőcentrum alakult ki Spéder Zoltán FHB-elnök körül is, hiszen a Magyar Posta, a takarékok, az FHB és a Díjbeszedő-csoport együttesen nagy lehetőségekkel bíró gazdasági csoport. Spéder Zoltán érdekkörében óriási médiavállalkozás van, a CEMP (Index.hu, Napi.hu, InfoRádió, portfolio.hu), amely fórumok a tulajdonost érintő ügyeket diszkrétebben kezelik, de azzal semmiképpen nem vádolhatók, hogy politikai szócsövek lennének.

Nehezebben megfogható, de valamilyen gazdasági mozgás elindult a Matolcsy György vezette MNB körül is. Az MNB óriási összegekkel alapítványokat alapított, irodaházat vásárolt, az elnök unokatestvére, Szemerey Tamás pedig - nomen est omen - Növekedési Hitel Bankra keresztelte az általa megvett bankot. Hogy ebből lesz-e mérhető gazdasági csoport, azt ma még nem lehet tudni, de a fenti paraméterek alapján akár lehet is. Azt ma még kevésbé lehetne kijelenteni, hogy e világnak is van médiája, bár a vs.hu portál nincs távol Szemerey Tamástól. Matolcsy György személyesen távol tartja magát a konkrét ügyektől, de arra bizonyára érdemes figyelnie az MNB-nek, hogy ez a családi kapcsolat az NHB-bank NHP-programja, vagy akár az MNB-s alapítványoknak végzett esetleges számlavezetés miatt transzparens maradjon. Úgy tudjuk, hogy az alapítványok közül van olyan, amelyet Szemerey Tamás felesége vezet.

Vannak természetesen olyan, a magyar gazdaságra lényeges befolyással bíró politikusok is, mint például Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, akiket nem szoktak gazdasági holdudvarral összefüggésbe hozni.

A végső kérdés azonban az, hogy amennyiben igaz Simicskáék visszaszorulása, akkor ki erősödhet meg, illetve létezhet-e olyan, hogy Orbán Viktorhoz közvetlenül becsatornázott gazdasági kör. A sajtó korábban a felcsúti fociügyekben, kisebb tokaji borvállalkozásokban írta le a legközvetlenebbnek a miniszterelnök gazdasági befolyását. Érdekesség, hogy a korábban a Kékessy-család által birtokolt bodrogkisfaludi Arany Dülők Kft. a legutóbbi időkben a most csődbe ment bankja miatt szorult helyzetbe kerülő Töröcskei István közvetett tulajdonában volt. Végül, szintén a miniszterelnök legközvetlenebb kapcsolata Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki egyre sikeresebb építőipari cégeinek hála, valósággal berobbant a leggazdagabb magyar emberek listáira. Gazdasági ügyekben forrásaink Mészáros Lőrincet és Lázár Jánost tartják a miniszterelnök legközvetlenebb bizalmasának. éppen ezzel magyarázható, hogy amikor az elmúlt hónapokban Lázár és Orbán külön, vagy együtt, de sokat utazott Svájcba, a hazai és a nemzetközi sajtó is találgatta az okokat. Magyarázat mindig volt, részben közös szabadság, részben Lázár titkos tárgyalásai, részben Orbán családi látogatása, de a sajtó olykor gazdasági okokkal is összefüggésbe hozta az utakat.

Címlap-összeállításunk további elemei a Figyelőben!

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.