brusszel


Nem mindenki örül, hogy betiltják a prostitúciót

Figyelő Online
2014.12.11  12:03   
mail
nyomtatás
A szexuális munkások attól tartanak Észak-Írországban, hogy ezentúl nagyobb veszélyben lesznek a betiltás miatt. A tilalmat támogatók az emberkereskedelem visszaszorulását várják.
A törvényt, amely szerint a jövőben bűncselekménynek minősül szexuális szolgáltatás vásárlása, hétfő este fogadták el Belfastban. Ezzel Észak-Írország vált az első olyan terület az Egyesült Királyságban, ahol illegális a prostitúció. A törvénnyel elsősorban Svédország mintáját követik, azonban már születtek hasonló döntések más északi országokban is, mint például Norvégiában vagy Izlandon.

Laura Lee, részmunkaidős prostituált, a szexuális munkások jogaiért szólalt fel. Szerinte a törvény miatt nagyobb veszélybe kerülhetnek a dolgozók. A módosítás hatására például egyre több lesz az erőszak, amit egyre kevesebbszer jelentenek majd be a rendőrségen, a szexipar pedig visszaszorul az alvilágba. Lee szerint a törvény „moralizáló keresztes hadjárat" része, a szexuális munkások életszínvonalán pedig kizárólag a prostitúció legalizálásával lehetne javítani.

David Ford, az észak-írországi igazságügyi miniszter is úgy vélte, hogy a törvény hatására az alvilágba szorul a szexipar, az ott dolgozók pedig csak nagyobb veszélybe kerülnek. Az igazságügyi minisztérium kutatása szerint a szexmunkás nők és férfiak mindössze 2 százaléka tekintette a svéd modellt követendő példának. 61 százalékuk szerint kevésbé lesz biztonságos a munkájuk, 85 százalékuk szerint pedig a szexuális emberkereskedelem egyáltalán nem csökken.

Az új törvény ráadásul sokaknak jelentős bevételkiesést is okoz. Hannah független prostituáltként él Észak-Írországban és saját bevallása szerint nem kényszerből kezdett el a szexiparban dolgozni, hanem mert az jó egyensúlyt nyújt a munka és az élet terén. A törvény elfogadása után nagyon elkeseredett, úgy érzi, elvették tőle a bevételforrását, annak ellenére, hogy ő teljesen alkalmas a munkára.

A dublini székhelyű Ruhama jótékonysági szervezet 1989 óta segített a prostituáltaknak. Szerintük a szex vásárlásának illegálissá tétele jelentős elrettentő hatással járhat. Gerardine Rowley, a szervezet egyik dolgozója azt nyilatkozta, hogy látták a prostitúció okozta károkat, és azzal is tisztában vannak, hogy a profit nem a dolgozó nőkhöz kerül, hanem a különböző bűnszervezetekhez.

Máshol is bevezetnék a tiltást
Angliában is növekszik azoknak a száma, akik egy ehhez hasonló törvényt szeretnének bevezetni, az észak-írországi lépésen felbátorodva pedig a héten már el is indult a kampány. A mozgalomban mások mellett képviselők, szakszervezetek és ex-prostituáltak is részt vesznek. Jelenleg Észak-Írországon kívül sehol máshol nem illegális a szex vásárlása.

Noha arra elég kevés az esély, hogy a javaslatot elfogadják, a mozgalomban résztvevő képviselők mégis úgy gondolják, hogy az észak-írországi eset mindent megváltoztatott. Szerintük így, hogy most már az Egyesült Királyság egy részében illegális a prostitúció, rövidesen az egész területen ehhez igazodik majd a szabályozás.

A jelenleg a Sohoban dolgozó román prostituált nő viszont hevesen tiltakozik a mozgalommal szemben. Elmondta, ezt a pályát ő maga választotta, amikor egy ismerőse mesélt meki arról, hogy milyen bevételekhez juthat ebben a szakmában. Már 6 éve dolgozik itt, 20 éves kora óta. Állítása szerint a kliensei néha erőszakosak, azonban a nők még nagyobb veszélyben lennének, ha a vendégeik bűnözőnek minősülnének.

Jelenleg nincs pontos adat arról, mennyi prostituált van az Egyesült Királyságban, egy 1999-es kutatás 80 ezerre becsülte számukat. Svédországban 1999-ben vezették be a prostitúciót tiltó törvényt, majd ezt a példát követte tett Norvégia és Izland. Jelenleg hasonló témában folynak a tárgyalások Franciaországban és Kanadában. Az Európai Parlament is az északi modell követésére buzdítja a tagországokat.

A svéd kormány által végzett 2010-es kutatás szerint igen eredményes volt a törvény. A felmérés ugyanis azt mutatta, hogy fele annyian dolgoztak utcai prostituálként, mint korábban, ráadásul a kuncsaftok száma is drasztikusan csökkent. Az emberek gondolkodása is megváltozott: 1996-ban a nők 45 százaléka, a férfiak 20 százaléka támogatta a prostitúció illegálissá tételét, 2008-ra ezek a mutatók 79 és 60 százalékra emelkedtek.

A szexuális munkások jogaiért küzdő csoportok szerint viszont az északi modell egy kudarcot vallott próbálkozás. Az ENSZ jelentésére hívják fel a figyelmet, amely szerint a törvény hatására romlott a szexuális munkások életszínvonala, továbbá annak ellenére, hogy az utcai prostitúció visszaszorult, a szexipar törvényellenes szinteken maradt.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200