brusszel


Indul a Tisza Takarékszövetkezetnél a kártalanítás

Figyelő Online
2014.12.11  13:30   
mail
nyomtatás
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) csütörtökön megkezdi a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását, és 20 munkanapon belül, legkésőbb 2015. január 13-ig be is fejezi - közölte az OBA csütörtökön az MTI-vel.
A Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét december 5-én visszavonta a jegybank és betétkifizetési tilalmat rendelt el. A takarékszövetkezet ügyfelei a betétbiztosítási alaptól egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, 30 millió 705 ezer forintot kaphatnak, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.Az OBA közölte azt is, hogy a Tisza Takarékszövetkezet mellett tart a Széchenyi István Hitelszövetkezet, valamint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ügyfeleinek kártalanítása is. A három ügyben az OBA fizetési kötelezettsége összesen mintegy 31,5 milliárd forint.

Hozzátették, az OBA rendelkezik a gyors kifizetésekhez szükséges forrásokkal.A betéteseknek nincs jelenleg teendőjük, a kártalanítást az OBA-tól automatikusan megkapják. A betétbiztosítási alap a honlapján új ügyfélportált indít, amelyen a betétesek hamarosan nyomon követhetik a kártalanításuk folyamatát, kinyomtathatják a kártalanítási elszámolásukat és további fontos információkat is találnak - ismerteti a közleményben Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A magánszemélyeknek 100 ezer forintig a postás házhoz viszi a kártalanítási összeget, 100 ezer és 2,5 millió forint között pedig értesítést kapnak arról, hogy melyik postán tudják felvenni az őket megillető összeget. A betétesek 2,5 és 5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártyát kapnak, szintén postai úton, a kártyával az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban vehetik fel az összeget. Ötmillió forint felett az ügyfél rendelkezhet bármely OTP Bank-fiókban, hogy az őt megillető kártalanítási összeget készpénzben felveszi, átutalja vagy leköti.

A jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók összeghatártól függetlenül az OTP Banknak az ügyfél által kiválasztott fiókjában vehetik fel a kártalanítás összegét. Az OBA közleménye szerint a Széchenyi István Hitelszövetkezet károsultjainak 8,917 milliárd forintot, Széchenyi Kereskedelmi Bank betéteseinek 13,957 milliárd forintnyi kártalanítást fizet az alap. A zalaegerszegi központú Széchenyi István Hitelszövetkezet működési engedélyét november 6-án vonta vissza a jegybank.

A hitelszövetkezet kártalanításra jogosult betétesek száma 2705, ebből 1991 (74 százalék) magánszemély. A hitelszövetkezet ügyfelei esetében 30 millió 688 ezer forint a kártalanítási értékhatár, ezt az összeget 5 betétes haladja meg, a számukra ki nem fizethető összeg összesen 16,58 millió forint. A Széchenyi Banknál - amelynek engedélyét december 5-én vonta vissza az MNB - a kártalanítási értékhatár 30 millió 705 ezer forint.

Ennél nagyobb követelése 107 betétesnek van, a számukra ki nem fizethető összeg pedig összesen 7,4 milliárd forint. A banknál a kártalanítás 1338 ügyfelet érint, közülük 1033 (77 százalék) magánszemély.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.