brusszel


V4: igen az Európai közlekedési alapra

Figyelő Online
2014.12.12  10:49   
mail
nyomtatás
Prága - A Visegrádi Négyek országai, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, és a Cseh Köztársaság, valamint Ausztria és Szlovénia támogatják az Európai közlekedési infrastrukturális alap létrehozásának gondolatát, mondta Milos Zeman a kétnapos tanácskozás megnyitásakor.
A tanácskozáson résztvevő országok elnökei megjelentek a Duna - Odera - Elba csatorna projektről összeállított kiállítás megnyitó ünnepségén is. A cseh elnök hosszú ideje kampányol a csatorna megépítése érdekében, azonban megígérte kollégáinak, hogy nem erőlteti rájuk a kezdeményezést.

Zeman a plenáris ülés mai megnyitóján az elnöki találkozó közös közleménytervezetéről beszélt, amely mint mondta, valószínűleg általános jellegű lesz, de megemlít néhány konkrét témát is.

„Ebben az összefüggésben azt szeretném megemlíteni, hogy valamennyien támogatjuk a közös Európai közlekedési befektetési alap létrehozására irányuló lengyel javaslatot. Támogatjuk, mert azt hiszem, hogy ez az Alap nem csak Közép - Európa közlekedési infrastruktúráját javítja majd, hanem az Európai Unió más részeinek is előnyére válik" - mondta Zeman.

„A gazdaságban minden bizonnyal a közlekedésnek van a legerősebb multiplikációs hatása, hiszen mindent befolyásol" - fogalmazott Hynek Kmonicek, az Elnöki Hivatal külkapcsolati igazgatója.

„A találkozó résztvevői a hálózatokra, a vasúti logisztikára, a légi és a közúti közlekedésre helyezik a fő hangsúlyt, de napirendre kerülnek a szuperautópályákkal, az olaj - és gázvezetékekkel kapcsolatos kérdések is, egyszerűen minden, ami a nyersanyagok fuvarozásával, a személyszállítással vagy az információáramlással összefügg" - tette hozzá. 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: közlekedésV4

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.