brusszel


Brutálisan esik az olaj ára

Figyelő Online
2014.12.12  12:43   
mail
nyomtatás
Közel 9 százalékkal csökkent a héten a Brent kőolaj hordónkénti ára. A júniusi 115 dolláros hordónkénti ártól már nagyjából 45 százalékkal van elmaradva.
Délelőtt tizenegy után a Brent ára 62,95 dollár volt hordónként, pénteken 0,73 dollárral ment lejjebb. Az amerikai WTI olaj 0,92 dollárral lett olcsóbb, ára a 60 dolláros küszöbérték alatt volt, hordónként 59,03 dollárt kellett fizetni érte. Évek óta nem volt ilyen olcsó a Brent és a WTI sem, utoljára 2009 júliusában kellett ilyen keveset adni a kőolajért.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (NEÜ) pénteki jelentés szerint 2015-ben kevesebbel nőhet a kőolaj iránti igény, mint eddig gondolták. A NEÜ szerint jövőre napi 0,9 millió hordóval, csupán 1 százalékkal nőhet a globális olajkereslet. Korábbi előrejelzésében még napi 1,13 millió hordós keresletnövekedéssel számolt. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szintén a héten rontott jövő évi számain.

A szervezet azzal számol, hogy a tagállamai által kitermelt kőolaj iránti jövő évi napi átlagos kereslet 28,92 millió hordó lesz az idei 29,4 millió hordó után.

A felhalmozott amerikai olajtartalék mennyiségének váratlan növekedése és a szaúd-arábiai olajminiszter nyilatkozata, hogy nem fogják vissza kitermelésüket, ugyancsak az ár csökkenése felé hatott.Hans van Cleef, az amszterdami ABN Amro vezető olajpiaci elemzője szerint a piacok érzékenyen reagáltak a hírekre, különösen az OPEC jelentésre.

A befektetők most csak a rossz dolgokra figyelnek, Hans van Cleef szerint az 50-55 dolláros hordónkénti árszintig nincs komoly technikai ellenállási pontja az olajnak.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.