brusszel


Számlakáosz jöhet!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2014.12.15  16:36   
mail
nyomtatás
Januártól akár minden tizedik vállalati számla is leállhat, mert több tízezer cég még nem tett meg bankja felé egy fontos tulajdonosi nyilatkozatot - figyelmeztet többek közt az OTP Bank egyik vezetője. A bank e nélkül köteles felfüggeszteni minden céges tranzakciót, legyen az akár bérátutalás, akár más.
Csak az OTP Banknál összesen 195 ezer ügyfelet érint az előírás, de a december második hetének adatai szerint a kötelezettek mintegy 15%-a egészen az utolsó napokig nem adta még le a nyilatkozatot. A bank arra figyelmeztet, hogy aki 18-19-éig nem postázza el a tulajdonosi nyilatkozatot, az inkább személyesen tegye meg valamelyik OTP fiókban.

Több nagy bankhoz hasonlóan az OTP Bank is hónapok óta próbálja a legkülönbözőbb formákban felhívni az érintett vállalkozások figyelmét. Az elmúlt hetekben postázta ki a bank a második figyelmeztető levelet azoknak az ügyfeleknek, akiknél még nem történt meg a nyilatkozattétel - mondja Csonka Tibor. Az OTP Business vezetője kiemeli: emellett e-mailt és SMS-t, valamint a netbanki felületeken postafiók üzenetet is kaptak az érintettek e törvényi kötelezettségükről, illetve folyamatosak a telefonos megkeresések. A fiókokba egyéb okból betérő ügyfelek figyelmét is felhívják és kérik a nyilatkozattételt.


A tájékoztató levélben egyébként szerepel az a cím, amelyre az ügyfélnek el kell juttatnia a nyilatkozatot. Ha más címre küldi meg, akkor nagy esélye van annak, hogy a nyilatkozat nem érkezik meg időben a megfelelő helyre.
Egy tavaly elfogadott jogszabályváltozás szerint ugyanis, ha a bankjuk által értesített cégek december 31-ig elmulasztják megtenni nyilatkozatukat, január elsejétől a pénzintézet nem tudja megbízásaikat teljesíteni. Ez azt is jelentheti, hogy az érintet cég, januárban nem tud majd például bért utalni.

 


Miről is van szó?

2013. július 1-jei hatállyal módosult a 2007. évi CXXXVI. számú, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény. E szerint azok a vállalkozások és egyéb szervezetek (például alapítványok, egyesületek) ügyintézésre, aláírásra jogosult képviselői, akik ezt eddig nem tették meg, 2014 végéig kötelesek a tényleges tulajdonosra vonatkozó írásbeli nyilatkozatot kitölteni és eljuttatni a számlavezető pénzintézetükhöz. Amennyiben több ilyen van, akkor minden számlavezető pénzintézetnél külön nyilatkozatot kell tenni - figyelmeztet Csonka Tibor. Szerinte országszerte még így is több tízezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek nem nyilatkoztak a cég tényleges tulajdonosáról. Az ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, hogy tényleges tulajdonos az a természetes személy - aki jogi személyben vagy egyéb szervezetben közvetlenül vagy közvetve - a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább 25 százalékával rendelkezik, vagy meghatározó befolyással rendelkezik, vagy, akinek az érdekében az ügyfél az ügyleti megbízást adta.

Kinek kell nyilatkozni?
Csonka Tibor szerint fontos tudni, hogy csak annak a cégnek kell nyilatkoznia, amely erről értesítést kapott számlavezető bankjától. A nyilatkozatot megtehetik személyesen a bankfiókban, vagy - ha a számlavezető bank ezt jelzi - postai úton.

Amennyiben a vállalkozástól nem érkezik meg a nyilatkozat, akkor a bankok 2014. december 31-ét követően az ügyleti megbízások teljesítését kötelesek megtagadni, így a vállalkozás a nyilatkozattételig lényegében fizetésképtelenné válhat. Ebben az ügyben a pénzintézeteknek nincs mérlegelési lehetősége.

Nyilvánvalóan célszerű nem az utolsó pillanatra hagyni a kitöltést, mert az év végéhez közeledve amúgy is nő a fiókok leterheltsége, így a néhány adatot tartalmazó nyilatkozat kitöltése és leadása több időt vehet igénybe. Különösen, ha az ünnepek környékén vagy január első napjaiban, a netbank lefagyásakor több tízezer vállalkozó rohamozza meg a bankokat.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200