brusszel


Ezt várják Matolcsytól jövőre

Figyelő Online
2014.12.17  10:12   
mail
nyomtatás
A várható inflációs és növekedési folyamatok alapján továbbra is valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre újrakezdi kamatcsökkentési ciklusát, feltéve, hogy az oroszországi pénzügyi válság járványveszélye addigra enyhül - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a 2,10 százalékos alapkamatot változatlanul hagyó keddi monetáris tanácsi ülés után.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a monetáris tanács kedden is jórészt csak azért nem módosította az alapkamatot, mert az idei államháztartási statisztikák miatt az év végéig tekintettel kell lennie a forintárfolyamra és az ehhez kötődő költségvetési megfontolásokra.

A jövő év kezdetével - és a továbbra is enyhe inflációs kilátások közepette - ezek a korlátozó megfontolások várhatóan valamelyest háttérbe kerülnek. Ennek alapján a GS londoni elemzői az MNB enyhítési ciklusának újrakezdésével számolnak, és összesen 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést várnak 2015-ben.

Véleményük szerint ennek esélyét növelné, ha - amint azt a cég valószínűsíti - az euróövezeti jegybank (EKB) szuverén kötvényekre is kiterjedő mennyiségi enyhítési ciklusba kezd.

Emellett a devizaalapú hitelek közelgő átváltása és az, hogy ennek árfolyamát már rögzítették, valamint az, hogy a kereskedelmi bankok devizalikviditási igényeit az MNB-aukciók biztosítják, szintén mérsékli majd a forintárfolyammal kapcsolatos aggályokat és az óvatos monetáris politika szükségességét, és ez is a további kamatcsökkentések mellett szól - érveltek a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház csak 2016 közepétől valószínűsíti az MNB monetáris politikájának szigorítását az infláció akkoriban várható gyorsulása miatt.

A GS elemzői szerint ugyanakkor erre az előrejelzésre kockázatot jelent a külső környezet, elsősorban a globális kockázati háttér esetleges romlása. Ugyanakkor ha az EKB jelentős mértékű enyhítést hajt végre vagy ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a vártnál később kezdi emelni irányadó kamatát, az még nagyobb mértékű MNB-kamatcsökkentéshez vagy még későbbi kamatemeléshez vezethet - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint az MNB új, jelentősen csökkentett inflációs előrejelzéseire is lefelé mutató kockázatok érvényesülnek.

A ház saját becslése szerint az MNB a 2015-re adott, felülvizsgált, már csak 0,9 százalékos éves átlagos inflációval számoló előrejelzéséhez valószínűleg 79 dollár körüli hordónkénti átlagos olajárat vehetett alapul a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség esetében, a novemberi-decemberi határidős jegyzéseknek megfelelően.

Ha azonban az olajárak ennél alacsonyabb szinten stabilizálódnak - ami a JP Morgan londoni elemzői szerint várható legalább 2015 első negyedében -, az további nyomást gyakorolhat a magyar jegybank új inflációs prognózisára is.
A cég alapeseti forgatókönyve ennek alapján az, hogy az MNB 2015 első negyedévében 0,50 százalékponttal csökkenti alapkamatát.

Az újabb monetáris enyhítés időzítése és mértéke azonban egyaránt függ az olajáraktól és a forintárfolyamtól. Az MNB akár már januárban vagy februárban kamatot csökkenthet, ha addig enyhül az orosz pénzügyi válság járványkockázata, és ha az EKB szuverén kötvényekre is kiterjedő mennyiségi enyhítési ciklusba kezd, amelynek nyomán a forint erősödésnek indulhat - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szerint ugyanakkor az esélyek inkább az MNB-kamatcsökkentések későbbi kezdete felé hajlanak, mivel lehetséges, hogy a monetáris tanács meg akarja várni a következő, márciusban esedékes inflációs előrejelzést, emellett hosszabb ideig vizsgálni kívánhatja az EKB mennyiségi enyhítésének, valamint a Federal Reserve ezzel egy időben várt kamatemeléseinek nettó hatását a forintárfolyamra, és még néhány hónapig figyelni akarhatja a maginflációs folyamatokat is.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a keddi kamatdöntő ülés utáni értékelésükben úgy vélekedtek, hogy az oroszországi válság közép-európai átterjedésével kapcsolatos aggályok mérsékelhetik az MNB készségét a monetáris enyhítésre, tekintettel a további forintgyengülés kockázatára.

Előretekintve azonban - bár a magyarországi infláció várhatóan gyorsul jövőre - a magyar gazdaságban felhalmozódott jelentős kapacitástöbblet, valamint az olajárak zuhanása miatt e gyorsulás jó eséllyel igen fokozatos lesz, és valószínűtlen, hogy az éves inflációs ütem 2016 előtt eléri az MNB 3 százalékos célját - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.
A ház mindemellett azzal is számol, hogy a magyar gazdaság növekedése 2015-ben 2 százalék körüli ütemre lassul.
A cég elemzői szerint ebben a környezetben ismét napirendre kerülhet a jegybanki kamatcsökkentés, de az mindenképpen bizonyos, hogy a magyarországi monetáris kondíciók a belátható jövőben enyhék maradnak.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: MatolcsyMNBkamat

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200