brusszel


Román partnerlista

Figyelő Online - Csepi Lajos
2014.12.21  14:09   
mail
nyomtatás
A legtöbb román úgy gondolja, hogy Romániának a politikai és a katonai együttműködés tekintetében a nyugati szövetségek (NATO, Európai Unió) felé kell fordulnia.
Az INSCOP által a közelmúltban elvégzett felmérés szerint a románok 86,1 százaléka úgy gondolja, hogy Romániának a Nyugat felé kell fordulnia. A megkérdezetteknek csak 5,2 százalék a véli úgy, hogy a Kelet (Oroszország) lenne a jobb megoldás. A lakosság „tapasztaltabb" korosztálya (31 és 50 év közöttiek) körében még ennél is egyöntetűbb a nyugati orientáció: 90 százalékuk utasítja el a keleti hatalmakat.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország gyakorolt kedvező hatást Románia fejlődésére az elmúlt 25 évben, a legtöbben (36,9 százalék) az USA-ra szavaztak. Németország 18,4, Franciaország 4,4, az Egyesült Királyság 4, Oroszország 3,8, Olaszország 2,8, Spanyolország 2,1 és Kína 0,9 százaléknyi szavazatot kapott.

Románia idén ünnepli az 1989 decemberi forradalom 25. évfordulóját. Ez az esemény idézte elő a kommunista rezsim bukását az országban.

Az INSCOP felmérést az Adevarul napilap kérésére, november 27 és december 2 között 1,076 ember megkérdezésével végezték el.


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200