brusszel


Oroszország kikerülhet a nemzetközi MSCI indexből

Figyelő Online
2014.12.17  12:19   
mail
nyomtatás
Oroszország kikerülhet a feltörekvő országok részvénypiacainak teljesítményét mutató MSCI indexből, ha Moszkva tőke és devizapiaci korlátozásokat vezet be - figyelmeztetet a globális indexszolgáltató szerdán.
Az 1988-van létrehozott feltörekvőpiaci MSCI-indexben még csak 10 ország szerepelt, számuk mára 23-ra emelkedett, ott van többek között Magyarország is. Az MSCI honlapján található adatok szerint az orosz MSCI indexben 22 cég található.

Ezt a mutatót leginkább a Gazprom alakítja, amelynek a súlya az indexben 20,59 százalék, de ott még például a Lukoil (16,4 százalék) és a Szberbank anyacége is (7,76 százalék). Ágazati megoszlásban az energiaszektornak messze a legnagyobb a súlya az orosz indexben, 57,65 százalék, a második helyen, 13,29 százalékkal a pénzügyi ágazat áll. Az MSCI november 25-én léptette életbe a hónap elején közzétett, féléves index-felülvizsgálata során bekövetkezett módosításokat, amelyek a magyar tőzsdét nem érintették.

A múltban az MSCI indexből egy-egy részvény kivonása sokszor arra késztette a nemzetközi alapokat, hogy gondolkodás nélkül megváljanak a papírtól, amelynek emiatt jelentősen esett az árfolyama.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.