brusszel


Örömmel asszisztálunk

Figyelő Online - Csepi Lajos
2014.12.21  11:02   
mail
nyomtatás
A régiónkban Kína részévtelével megrendezett 16+1 csúcstalálkozó harmadik felvonásáról kikerült beszámoló szerint a résztvevő országok egyetértettek abban, hogy bővítik a kereskedelmet, szélesítik a beruházási - és a gazdasági együttműködést.
A Kína és a CEE országok együttműködéséről kiadott Belgrádi Irányelvek szerint az érintett felek leszögezték: határozottan ellenzik a protekcionizmust. Valamennyien támogatták, hogy varsói székhellyel felállításra kerüljön a Kína-CEE üzleti tanács titkársága, és felhívták mindkét fél meghatározó üzleti szervezeteit, hogy önkéntes alapon kapcsolódjanak be az együttműködésbe.

Az országok üdvözölték, hogy Pekingben és Varsóban létrejön a Kína és a CEE országok közötti befektetési ügynökségek kapcsolattartását koordináló titkárság és bejelentették, hogy döntés született a kereskedelmet és a gazdasági együttműködést elősegítő kétoldalú miniszteri találkozók kétévenkénti megtartásáról is.

A résztvevő országok támogatásával Bulgária annak a közös munkának a vezetésére kapott megbízást, amelynek célja egy, a mezőgazdaság területén történő együttműködést elősegítő Kína-CEE konzorcium felállítása, melyet 2015 első felében alapítanak majd meg Szófiában.

A pénzügyi együttműködést illetően az Irányelvek felszólítják az országokat, hogy fordítsanak nagy figyelmet arra a 10 milliárd dollár nagyságú különleges hitelkeretre és azokra a további finanszírozási eszközökre, amelyek elősegítik a kereskedelmi és gazdasági együttműködést Kína és a CEE országok között.

A résztvevők elismerően szóltak a Kína, Magyarország és Albánia közötti valutacseréről szóló megállapodásnak az aláírásáról, bátorítva a kínai és a CEE üzleti közösséget, hogy a nemzetközi kereskedelemben és beruházási tevékenységben elszámolási egységként a kínai valutát (RMB, jüan) alkalmazzák.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200