brusszel


ÁKK: 500 milliárddal csökkent a kibocsátás

Figyelő Online
2014.12.18  16:37   
mail
nyomtatás
Az adósságfinanszírozást tekintve az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összegzése szerint az idén 487 milliárd forinttal volt kisebb a nettó kibocsátás az eredeti tervhez képest - mondta Borbély László András, az ÁKK Zrt. általános vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Nagyon kedvező piaci körülmények jellemezték az évet, a lakossági állampapírok iránt élénk volt a kereslet, a jelentős összegű csereaukciók miatt nagyobb bruttó forint kibocsátás és visszafizetés történt. Borbély László András elmondta: 2015-ben 400 milliárd forinttal csökken a nettó finanszírozási igény 2014-hez képest, az esedékes visszafizetési kötelezettség 1900 milliárd forinttal kevesebb lesz, s 1800 milliárd forinttal csökken a bruttó kibocsátás.

Borbély László András elmondta: az ÁKK adatai alapján a 2013-2014-es években nem emelkedett a külföldi befektetők kezében lévő a forintalapú állampapír állomány. A külföldi befektetőknél lévő forint állampapír-állomány nagysága évek óta 5000 milliárd forint körül ingadozik, viszont a állampapírok futamideje napjainkban már átlagosan 5 évet ér el, mert az elmúlt időszakban egy évet hosszabbodott. Az ÁKK csökkenteni akarja az államadósság devizaarányát. Emellett határozott gazdaságpolitikai célkitűzés, hogy a magyar állam jövőre se menjen ki a nemzetközi piacokra devizakötvénnyel, de sosem lehet kizárni, ezért, ha szükség lesz rá, sor kerülhet ilyen tranzakcióra is.

A hosszabb távú, azaz 2016-os tervek között sem szerepel ilyen kibocsátás. A 2015-ös adósságfinanszírozási terv szerint az ÁKK az államadósságon belül a 2013 végi 60 százalékról 2014 végére 55 százalékra, jövőre 50 százalékra kívánja csökkenteni a külföldi befektetők arányát az adósságfinanszírozásban. Ezzel párhuzamosan a devizaalapú adósságelemek aránya a 2013. végi 41 százalékról az idén év végére 38 százalékra, a jövő év végére 34 százalékra mérséklődhet. A magyar állam jövőre csak a letelepedési államkötvényből és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből tervez devizaalapú forrást bevonni, más devizakötvényből nem - mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A lakosság kezében lévő állampapír-állomány (névértéken számítva) 2262 milliárd forintot ért el 2014 októberében, ami 271 milliárd forinttal haladta meg a 2013. végi állományt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200