brusszel


Az atomfegyverek humanitárius súlya

Figyelő Online - Kelemen Luci
2014.12.21  12:13   
mail
nyomtatás
A világ vezetőinek előbb kell megoldani a nukleáris rakéták problémáját a globális felmelegedés és a fenntartható fejlődés kérdésénél - szólít fel Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Project Syndicate oldalon megjelent publicisztikájában.
Bár 1986-ban Reykjavíkban adott volt a lehetőség, hogy Reagan és Gorbacsov végleg eltörölje az atomfegyverek fenyegetését, a történelem végül más irányt vett. Kurz véleménye szerint azonban egyáltalán nem nyugtathat meg minket a tény, hogy eddig nem következett be katasztrófa ezen a fronton. Ameddig atomfegyverek léteznek, az atomfegyverek használatának veszélye is megmarad - történjen bár véletlenül, vagy szándékosan.

A képet véleménye szerint még sötétebbé teszi az, hogy sokszor csak a gyors helyzetfelismerésnek vagy éppen a véletlennek volt köszönhető az, hogy nem forrósodott fel a hidegháború: 1983-ban a szovjetek rakétatámadást előrejelző rendszere kétszer is amerikai rakéták kilövését jelezte, de mindannyiunk szerencséjére a légierő vezetője időben észlelte, hogy téves riasztásokról van szó. Úgy gondolja azonban, hogy a status quo fenntartásával csupán elodázni lehet a katasztrófát, megakadályozni nem. Több mint 16.000 nukleáris fegyver van a világon, ebből 1800 szinte azonnal kilőhető - majdnem 25 évvel a hidegháború vége után.

Egyre többen hangoztatják, hogy biztonság helyett bizonytalanságot hoznak magukkal - s Kurz állítása szerint az atomfegyverektől való megszabadulás egészen könnyű célkitűzésnek számít például a globális felmelegedés problémájának megoldásához képest: lévén haszontalan és használhatatlan eszközök, melyeket borzasztóan költséges fenntartani. Éppen ezért felelőtlenség figyelmen kívül hagyni az atomfegyverek esetleges használatának megkerülhetetlen következményeit.
Kapcsolódó cikkek
Project Syndicate
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.