brusszel


A Boko Haram térnyerése Nigériában

Figyelő Online - Kolarovszki Zoltán
2014.12.22  10:48   
mail
nyomtatás
A Boko Haram egy iszlamista mozgalom, amelyet Mohammed Juszuf alapított 2002-ben. A szervezet 2009 óta tervez és hajt végre terrorcselekményeket Nigéria északi területein. Becslések szerint rajtaütésszerű támadásaik során, amelyeknek főként civilek állnak a középpontjában, már több mint 5000 ember vesztette életét. A Boko Haram szunnita iszlám fundamentalista szektaként jön létre, a szigorú saría vallásjogot követve, amely az élet minden területét kontrollálja. Fő célkitűzése egy Iszlám Állam létrehozása Nigéria jelenlegi területén (az Iszlám Állam létrejöttét önkezűleg 2014 augusztusában ki is kiáltották, bár ezt pár radikális iszlám szervezeten kívül senki nem ismeri el).
A kezdetek
Nigéria, mint korábbi gyarmat ország, függetlenedése után a volt afrikai gyarmatok „betegségébe" esett, másként szólva diktátorok váltották egymást és irányították az országot egészen 1999-ig. A gazdasági és társadalmi különbségek elmélyülése egyenes utat biztosított a radikális csoportok megjelenéséhez. Mohammed Juszuf a '90-es években egy fiatalokból álló radikális iszlamista csoport irányításával hívta fel magára a figyelmet. A nigériai rendőrség elfogta Juszufot, majd annak szökése közben lelőtték. A szervezetben Abubakar Sekau vette át a hatalmat. Eleinte nyugalmi állapotban volt a szervezet, de mint erre később sor került, ekkor tervezték meg a főként rendőrtisztekre irányuló terrorcselekményeiket.

A szomorú tendencia

Az elmúlt 4-5 évben a 173 milliós országban egyre nagyobb táptalajt találó radikális szervezet, hatalmas számbeli fejlődésen ment keresztül. Mára a számuk eléri a több ezres, egyes becslések szerint tízezres nagyságrendet is. 2012 óta rendkívül aktív szervezet rendszeresen hajt végre támadásokat mecsetek, piacok, hivatalos szervek és szerkesztőségek területén vagy közvetlen közelében. Nehéz a tagok azonosítása, hiszen semmilyen megkülönböztető jelzést nem viselnek magukon, melyről egyszerűen és mindenki számára könnyen felismerhetőek lennének a szervezet tagjai. A terrortámadások mellett új profilt is felvett a listájára a szervezet. 2014-ben elraboltak több mint 200 iskolás lányt, akiket a Abubakar Sekau nyilatkozata szerint „sikerült" az iszlám hitre téríteni. November elején férjhez adták a megtért iskolásokat, ezzel próbálják a nigériai biztonsági helyzetet még jobban destabilizálni, illetve minél több embert megnyerni ügyüknek (Iszlám Állam létrehozása Nigériában).

A nigériai kormányerők a kameruni kormányerőkkel karöltve küzdenek a Boko Haram térnyerése ellen. A tendencia azt mutatja, hogy Afrika e területén, ahol az emberek majd 60 százaléka napi kevesebb, mint egy dollárból él, a terrorszervezet viszonylag tud utánpótlást szerezni. Nem ritka, hogy városokat, falukat, településeket támad meg a szervezet. Ezért az itt élő emberek gyakran az éhségtől vezérelve csatlakoznak a radikálisok csoportjához.

A valóság az, hogy nem csak afrikai területen egyre nagyobb az iszlám radikálisok térnyerése. A Közel-Keleten is hasonló gondokkal küzdenek az államok. Az ISIS térnyerése egyre erősödő ezen a területen és már Törökország határterületeit is veszélyeztetik. De beszélhetnénk az Indiában élő muszlimok hinduk elleni egyre erősebb és nyíltabb agressziójáról is.

A rovatot a www.biztonsagpolitika.hu szakportál üzemeletetője a Strategic Assistance and Support Team Kft. támogatja.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.