brusszel


Nem lesz többé papír ötszázas és fém ötforintos?

Figyelő Online
2014.12.23  10:17   
mail
nyomtatás
Nemcsak a bankjegyek, hanem a fémpénzek portfóliójához is hozzányúlhat a jövőben a Magyar Nemzeti Bank - értesült a Napi Gazdaság. A belső egyeztetéseken az ötforintos ki- és az ötszáz forintos érme bevezetése merült fel.
Jegybanki háttéregyeztetéseken felmerült az ötforintos pénzérme kivezetése - értesült a Napi Gazdaság az ügyre rálátó forrásokból. Úgy tudják, hogy ezzel párhuzamosan az ötszáz forintos bankjegy fémpénzzé alakításának ötlete is előkerült. Utóbbi kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról tájékoztatta a lapot, hogy 2014 és 2018 között a jelenlegi bankjegysorozat folyamatosan megújul, vagyis nincs olyan terv, amely az egyes papír alapú fizetőeszközök megszüntetését célozná.

Az ötszáz forintos bankjegy felszámolása, illetve annak pénzérmesítése mellett azonban több gazdasági érv is felsorakoztatható, például az amortizáció ütemének csökkentése. Az esetleges lépés mindenesetre nem okozna számottevő drágulást az előállítási költségekben, hiszen hiába olcsóbb a papír alapú pénznyomás, a bankjegyeken szereplő biztonsági jelek miatt az egységnyi ár már megközelíti a pénzérmék bekerülési árát.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: pénzbankjegyMNB

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.