brusszel


A riviéráról a reflektorfénybe

Figyelő Online - Csepi Lajos
2014.12.25  08:53   
mail
nyomtatás
A francia állami média hétfői jelentése szerint közel 7 millió eurós áron adhatják el azt a luxusvillát, amely a kínai politikai elit korábbi vezető személyiségének, a tisztségéből korrupciós bűncselekmény miatt eltávolított Bo Xilainak a tulajdonában van.
A színpompás növényekkel övezett épület, amely a Francia Riviérán, Cannes egyik legelőkelőbb részén található, a Bo ellen folytatott korrupciós eljárás egyik leglátványosabb eleme volt. Az egykori kínai vezetőt tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
Bo-t, akinek csillaga az ügy kirobbanásáig felfelé ívelt a Kommunista Párt vezetői körében, azzal vádolták, hogy az ingatlant ajándékként fogadta el egy üzletembertől.

A hatszobás villát, mely egy Földközi-tengerre néző hegyoldalba épült, a Fine & Country ingatlanügynökség kezdte árusítani 6,95 millió eurós áron - írta meg hétfői számában a Global Times kínai kiadása. Az Ügynökség honlapján valóban szerepel egy villa, amelynek fényképe és ára azonos a Global Times által közöltekkel, ám képviselőjük az AFP tudósítójának nem kívánt nyilatkozni. A kétemeletes rezidenciát hosszú ideje olyan emberek kezelték, akik közel álltak Chogqing (nagyváros Kína délnyugati részén) nagyratörő és karizmatikus vezetőjéhez.

A hivatalos francia ingatlan-nyilvántartásban az épület tulajdonosaként sem Bo, sem családja nem jelenik meg. Bo korábbi vallomásában azt állította, hogy „fogalma sem volt" a villa létezéséről. A telekkönyvben az ingatlan egy 2001-ben, Cannes-ban alapított társaság, a Residences Fontaine Saint Georges nevén van bejegyezve.

A hivatalos francia dokumentumok szerint a Társaság számos gazdasági társaságtól kapott átutalásokat. Egyikük egy Luxemburgban bejegyzett korlátolt felelősségű társaság. A pénzmozgásokról szóló dokumentumok áttekintése azt mutatja, hogy a társaságot az elmúlt években három ember irányította. Ezek egyike Neil Heywood, Bo brit barátja és üzleti partnere volt, akit 2011 novemberében holtan találtak. A bíróság megállapította, hogy Heywoodot Bo felesége, Gu Kailai mérgezte meg, akit ezért el is ítéltek.

A 2011-es év májusa óta a Társaság élén Feng Jiang Dolby, a kínai televízió korábbi műsorvezetője állt, akit szintén Bo barátjának tartanak.
Peking jelenleg egy széles körben beharangozott korrupció-ellenes kampányt folytat, különös figyelemmel a korrupt tisztségviselők külföldi vagyonára.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200