brusszel


A környezetvédelem ösztönzi a fejlődést

Figyelő Online - Hajnal Áron
2014.12.25  09:25   
mail
nyomtatás
Az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások fejlesztésekre késztetik a vállalatokat, így termelési hatékonyságuk akár nőhet is - derül ki az OECD legfrissebb tanulmányából, melyről a Business Green portál számolt be.
Az OECD országokat vizsgáló kutatás szerint az utóbbi években egyre szigorúbb szabályozások (melyek a környezetszennyező cégeknél a termelés visszaesését eredményezték) utat nyitottak a „zöld" üzleti modellt követő vállalkozásoknak, így összességében sok esetben növelték is bizonyos iparágak hatékonyságát.

A jelentés ugyanakkor rávilágít arra, hogy a szakszerűtlen környezetvédelmi előírások gátolhatják a versenyt, és versenyelőnyhöz juttathatják a már létező cégeket a piacra belépőkkel szemben. A vizsgált országokban igen jelentős eltérést állapítottak meg a szabályozások piaci versenyre gyakorolt hatásában: míg pl. Hollandiában, Ausztriában és Svájcban sikerült az előírásokat a verseny torzítása nélkül bevezetni, Németországban és több északi országban azonban az igen merev intézkedések sok esetben akadályozzák azt.

Az OECD a következő három alapelvre hívja fel a döntéshozók figyelmét:

  • a befektetők és üzletemberek számára egyértelművé kell tenni, hogy a környezetszennyezés jelentős költségeket jelent a vállalatok számára, miközben a zöld üzletpolitika anyagilag is kifizetődő;
  • legyenek rugalmasak, lehetővé téve a vállalatoknak, hogy a számukra leghatékonyabb módon csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat;
  • valamint ne gátolják a növekedést és a piaci versenyt.

 

Kapcsolódó cikkek
Business Green
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.