brusszel


Afrika legmagasabb felhőkarcolója lesz

Figyelő Online - Dengyel Dóra Boglárka
2014.12.25  12:34   
mail
nyomtatás
Egy szaúd-arábiai befektető szeretné megépíttetni Afrika legmagasabb, 114 emeletes épületét Marokkóban. A munkálatokatjúniusban szeretnék elkezdeni, nyilatkozta Amede Santalo projektmenedzser.
A casablancai felhőkarcoló 540 méter magas lesz, magasabb, mint a 233 méteres Carlton Centre Johannesburgban, amely jelenleg a legmagasabb épület a kontinensen. „Afrika legmagasabb tornya lesz" - jelentette be Santalo.

A tervet a dubai Middle East Development LLC fogja végrehajtani, amely a szaúdi Sheikh Tarek Binladen tulajdonát képezi, és körülbelül 1 milliárd dollárba fog kerülni. A tervnek az „Al-Noor Tower" címet adták, amely arabul azt jelenti, a Fény Tornya, de állítólag a végső nevét VI. Mohamed királyról fogja kapni.

„Azért Marokkót választottuk a megépítésre, mert ez Afrika kapuja Európa felé - egy modern és politikailag stabil ország" - tájékoztatott Santalo.

Ahogyan a tervért felelős weboldalról megtudhatjuk, a torony magassága azért 540 méter, mert ez képviseli Afrika 54 országát, így mindannyian egy kicsit a részüknek érezhetik a tornyot. A 114 emelet a Korán fejezeteinek számát jelképezi, a homlokzat pedig a kontinens 1000 nyelvének mintáit fogja szimbolizálni.

Az építményt egy nagyságrendileg 350.000 négyzetméteres területen húzzák fel, és lesz benne egy hétcsillagos hotel, egy üzletközpont és egy bevásárlóközpont. A tornyot 2018 júniusára szeretnék befejezni.

Casablanca, Marokkó kereskedelmi központja ad otthont a világ legmagasabb, 210 méter magas minaretjének, a II. Hassan minaretnek. A világ legmagasabb tornya pedig Dubaiban található - ez a 828 méteres Burdzs Kalifa, amelyet 2010 januárjában nyitottak meg.
Kapcsolódó cikkek
Industry Week
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.