brusszel


Selyemút síneken

Figyelő Online - Meixner Judit
2014.12.26  10:56   
mail
nyomtatás
Az Irán-Türkmenisztán-Kazahsztán vasútvonal megnyitásával a Selyemút kelt életre - írta az IRNA oldala.
A vasútvonal megnyitása a három ország közötti kereskedelem fellendülését hozza magával. Kazahsztán például rengeteg vasércet exportál Iránba. A vasútnak köszönhetően a szállítás költségei csökkenek, valamint a feldolgozás egyes részei ezután Iránban is elvégezhetőek, így ott bővítve a munkalehetőségeket - nyilatkozta az iráni vezérkari elnöki hivatal vezetője.

Az Incheh Borun Szabad Vámterület a vasútvonallal együtt az országok közötti kereskedelem megkönnyítését és ösztönzését szolgálja.

A három ország elnöke egy közös ceremónia keretében ünnepelte meg a vasútvonal működésének megkezdését. Hassan Rouhani iráni, Gurbanguly Berdimuhamedov türkmén valamint Nursultan Nazarbayev kazah elnök együtt látogatták meg a közelben felállított kiállításokat, valamint közös sajtótájékoztatót tartottak a megnyitót követően.

A vasútvonal nem az első, három országot összekötő vonal Ázsiában. A Kars-Tibiliszi-Baku vonal Törökországot, Azerbajdzsánt és Grúziát köti össze. A vonalak további fejlesztése valóban az Ázsiát és Európát szárazföldön összekapcsoló, modern Selyemút megszületéséhez vezet, melyben számos európai ország, köztük Magyarország is érdekelt.
Kapcsolódó cikkek
IRNA
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.