brusszel


Disznófej lóg a bécsi mecset kapuján

Figyelő Online - Csepi Lajos
2014.12.28  09:48   
mail
nyomtatás
Az iszlám hívők érzékenységét durván megsértve, Karácsonykor egy disznófej darabját és húscafatokat akasztottak egy mecset kapujára Bécs 21. kerületében.
Az eseményről a Kocatepe mecset imámja tájékoztatta az Andadolu hírügynökséget. Elítélte és „elfogadhatatlannak" nevezte a vandál lépést.

A Bécsi Török-Iszlám Unió (ATIB) vezetője, Fatih Karadas is elítélte a támadást. Kijelentette, hogy „ami történt, az nem a muszlimok, hanem az egész emberiség elleni fellépés. Mi, muszlimok megőrizzük a nyugalmunkat és megerősítjük magunkban az összetartozás érzését."

Az eset nem az első a maga nemében, mivel Ausztria muszlim közössége idén már számos hasonló, gyűlöletből fakadó bűntény célpontja volt. Erőszakos támadás érte a bécsi Imam Hatip iskolát is, amely főleg vallási oktatással foglalkozik. Október elején, a Ramadan idején egy disznófejet dobtak az iskola kapuja elé.

Augusztusban egy disznófejet szúrtak fel egy épülő muszlim iskola körüli kerítésre. Nem tudni, ki rakta oda a disznófejet, de a rendőrség akkor sem tudna sokat tenni, ha valaki vallomást tenne, mivel az elkövetők kárt nem okoztak, így büntetőeljárásnak nincs helye.
Az Iszlám Szövetség polgári eljárásban panaszt tehetne. Az iszlám hívők számára a sertéshús fogyasztása vagy érintése tilos, mert a vallás szerint a disznó tisztátlan állat. A tervezett iskola megépítésének gondolata ellenszenvet váltott ki Ausztriában. Az integrációért felelős Sebastian Kurz miniszter szerint maga „a megközelítés teljesen hibás".

Egy másik mecsetet, amely Eyüp Sultan nevét viseli és Telfs városában található, ismételten graffitik csúfítottak el. Egy másik, sokkal súlyosabb esetben egy idős muszlim nőt egy bankban támadtak meg, nyilvánvalóan azért, mert más vallást követ, mint támadói. Szeptemberben egy másik nőt egy vonaton azért ért támadás, mert fejkendőt viselt. Augusztusban a bécsi Favoritenstraße-n két idős muszlim nőt támadtak meg a fejkendő viselése miatt. A rendőrség késlekedett és csak napokkal később hallgatta ki a gyanúsítottakat.
Ausztria Iszlám Vallási Közösségi Egyesülete úgy nyilatkozott, hogy a muszlimokat gyakran részesítik hátrányos megkülönböztetésben, de „ezeket az eseteket nem rögzítik megfelelően."

Carla Amina Baghajati szóvivő azt mondta, hogy az Egyesület azt tervezi: összegyűjti valamennyi, vallási okból elkövetett rosszindulatú cselekmény adatait, majd hozzátette, nem hiszi, hogy a rendőrség érdektelen lenne az ügyben.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200