brusszel


Ukrajna előre fizet

Figyelő Online
2015.01.03  09:38   
mail
nyomtatás
Ukrajna 150 millió dollárért kötött le földgázt januárra a Gazprom orosz cégnél, ennek ellenértékét szerdán már át is utalta
A Moszkva és Kijev között az ősszel létrejött megállapodás értelmében a Gazprom csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit az előre kifizet. Az ukrán állami Naftohaz gázipari konszern decemberben 300 millió köbmétert használt fel az egymilliárd köbméteres előre kifizetett tételből. A fel nem használt mennyiséget a Gazprom januárban szállítja le.

Ukrajna november elején 1,45 milliárd dollárt, múlt szerdán 1,65 milliárd dollárt törlesztett a Gazpromnak a korábban ki nem fizetett orosz gázszállítások után. Kijev ezzel rendezte teljes tartozását a Gazprommal szemben. Részben a felhalmozott adósság miatt Oroszország júniusban leállította a gáz szállítását Ukrajnának. Az ősszel az a megállapodás született, hogy Oroszország felújítja a gázexportot, de csak abban az esetben, ha Kijev a korábbi tartozását az év végéig rendezi, és előre kifizeti az igényelt gázmennyiséget.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.