brusszel


Áttörés a lengyel filmiparban

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.01.03  17:40   
mail
nyomtatás
2014-ben három hazai gyártású film érte el a legnagyobb nézettséget a lengyel mozikban. Ez igazi áttörés a lengyel filmiparban.
Az elmúlt évben a Gods (Bogowie) című filmet nézték meg a legtöbben a lengyel mozikban. Az első sikeres lengyel szívátültetésről készített kedves, életörömet sugárzó alkotást több mint 2 millió néző látta.

A Lukasz Palkowski által rendezett filmet a szeptemberi Gdynia Filmfesztivál zsűrije is első díjjal jutalmazta. Ez a fesztivál a lengyel filmgyártás legfontosabb éves seregszemléje.

A film főhősét, az időközben elhunyt doktor Zbigniew Religát Tomas Kot alakította. A magával ragadó alakítás a színészt családi kedvenccé tette Lengyelországban, aki a film megjelenése óta rengeteg új szerep-ajánlatot kapott.

A második legnagyobb nézőszám a Warsaw 44 (Miasto 44) című filmé lett, amely a náci német megszállók elleni, 1944. évi varsói felkelés élethű megjelenítése. A film a fiatal felkelők látószögén keresztül mutatja be az eseményeket. A tehetséges fiatal rendező, Jan Komasa nyolc évig érlelte az alkotást, amely több mint 1,7 millió nézőt vonzott a mozikba.

A harmadik sikerfilm 2014-ben Wladyslaw Pasikowski hidegháborús kémdrámája, a Jack Strong lett. Ez a film Ryszard Kuklinski ezredes gyötrelméről szól, aki Nyugatra disszidált. A film az ezredest játszó Marcin Dorocinski nagysikerű sorozatának legutóbbi darabja.

A vasfüggöny lebontása óta a lengyel filmgyártás finanszírozási válságot élt át. A Lengyel Filmintézet (PISF) tíz évvel ezelőtti megalapítása a művészeti ág megújításának meghatározó tényezőjévé vált.
Kapcsolódó cikkek
The News
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200