brusszel


Immár valóság: működik az Eurázsiai Unió

Figyelő Online - Szeidovitz Anna
2015.01.04  10:56   
mail
nyomtatás
Örményország csatlakozott a Fehéroroszországot, Kazahsztánt és Oroszországot tömörítő, január 1-től hatályos Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (EaEU), írja a Tengrinews.
Január 2-án Örményország belépett az Eurázsiai Gazdasági Unióba, de a behozatali vámjai, műszaki előírásai, árumozgások szabályai, valamint a növény- és egészségügyi szabványai harmonizálására 1-8 évig terjedő türelmi időt kapott.

A január 1-én működésbe lépett Eurázsiai Gazdasági Unió biztosítja az áruk, szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlását, valamint tagjai vállalják energia-, ipar-, mezőgazdaság- és közlekedéspolitikájuk összehangolását.

A jövőben a tagországok további területekre is kiterjesztik az integrációt, például államilag garantált ingyenes orvosi és szociális ellátásra (beleértve a köz- és felsőoktatást is). 2016-ra egységes gyógyszerpiacot, 2019-re egységes villamosenergia-piacot és 2025-re egységes olaj-, gáz- és kőolajpiacot terveznek.

A szervezet sikeres működése azonban nagyrészt Oroszország gazdasági potenciáljától függ, amelyet a nyugati szankciók, a világpiaci olajárak esése és a rubel jelentős leértékelődése nagyban befolyásol.

Jelenleg az Eurázsiai Gazdasági Unió 170 millió embert és a Föld területének 15 százalékát tömörítő integráció. Gazdasági Bizottsága Moszkvában, a pénzügyi szabályzó hatósága Almatiban, bírósága pedig Minszkben található. Idén fehérorosz elnökség vezeti. A decemberben aláírt megállapodás szerint a következő tagállam - Kirgizisztán - májusban fog csatlakozni a szervezethez.
Kapcsolódó cikkek
Tengrinews
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.