brusszel


És senki nem tesz semmit?

Figyelő Online - Tivorán Réka
2015.01.04  11:20   
mail
nyomtatás
Bernard Kinvi togói kamilliánus szerzetes Bossemptelében, a Közép-Afrikai Köztársaság vadonjában megbújó városban vezet egy missziót, ami kórházat, templomot és iskolát is üzemeltet.
2012-ben a kormány és a többségében muszlim Seleka lázadók közötti egyezményt megszegték, azóta véres polgárháború dúl, a Seleka elfoglalta Banguit, a fővárost is, majd tavaly elérték Bossemptelét.

„Néhány Seleka harcos megsérült, felkeresték a missziót, hogy meggyógyítsuk őket" - számolt be a „találkozásról" Bernard atya. „Megtiltottam nekik, hogy fegyverrel jöjjenek a kórházba, de a helyiek így is halálra rémültek, és elhatározták, hogy elűzik őket, ezért megalapították az anti-balakát."

Az anti-balaka egy keresztény-animista szövetség, ami fegyverrel lép fel a Seleka harcosok ellen, ám legtöbbször civil muszlimokat támadnak meg, akik a Közép-Afrikai Köztársaság 4,7 millió fős lakosságának 15 százalékát teszik ki.

Bernard atya az Afrikai Uniótól (AU) kért erősítést, de nem kapott. Januárra a Bangui reptér megtelt menekültekkel, a hírek megtöltötték a nemzetközi lapokat, közben a média és a békefenntartók szeme láttára muszlimokat lincseltek meg.

A francia katonai erősítés semmit sem tudott tenni a helyzet konszolidálása érdekében, mert mikor 100 km-re megközelítették Bossemptele-t, a Seleka harcosok ellopták a misszió autóit és elmenekültek velük.

„Megfenyegettek, hogy lelőnek" folytatta az atya. „Mikor elmentek, az anti-balaka keresni kezdte a muszlimokat. Nem voltak se francia, se AU-katonák a régióban. Tömeggyilkosság történt." Körülbelül 80 embert öltek meg. A misszió 1500 menekültet fogadott be.

„Úgy hallottuk, hogy katonák jönnek segíteni, ezért azt mondtuk nekik, hogy meg vannak mentve." De a katonák nem jöttek,
ezért kivitték a nőket és gyerekeket a közeli utakhoz, és felrakták őket a Kamerunba tartó autókra, hogy biztonságba kerülhessenek.

Bernard atya elszomorodott a nemzetközi tétlenségen. „Néhányan feljegyzéseket készítettek a menekültekről, aztán sosem jöttek vissza." Ma is erőszak uralkodik az országban.
Kapcsolódó cikkek
The Irish Times
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.