brusszel


Franciaország nem adja át a hadihajókat Oroszországnak

Figyelő Online
2015.01.06  10:48   
mail
nyomtatás
Franciaország csak akkor szállítja le az Oroszország által megrendelt két helikopterhordozó csatahajót, ha a tartós béke valós jeleit látja Ukrajnában, mondta csütörtökön a francia védelmi miniszter.
A Nyugat hosszú ideje azzal vádolja Oroszországot, hogy felfegyverzi és finanszírozza a kelet - ukrajnai felkelést. Moszkva tagadja a beavatkozást.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok által Oroszország ellen elrendelt szankciók megzavarták annak a francia kötelezettségnek a teljesítését, amely szerint két Mistral - osztályba tartozó hadihajót kell legyártani és átadni az orosz fél számára 1,2 milliárd euró értékben. A francia - orosz ügyletet jóval az ukrán válság kirobbanása előtt kötötték meg.

„Jean Yves Le Drian az Europe1 rádióállomásnak kijelentette: „Látnunk kell ...egy olyan tűzszünetet, amelyet tiszteletben tartanak, és egy olyan megállapodást, amely újra elvezet a békéhez és a nyugalomhoz".

„Látom, hogy a felek tesznek erőfeszítéseket, de mindaddig, amíg ezek eredményei nem tartósak és nem is igazolhatóak, mi nem hozhatunk döntést a hajók átadásáról" - tette hozzá.

Egy szeptemberi fegyvernyugvás, amelyet egy másik tűzszüneti megállapodás követett, segített a leghevesebb kelet - ukrajnai harcok enyhítésében, de az összecsapások folytatódtak. Kijev az elmúlt három hétben közel 20 katona elvesztéséről számolt be.

Párizs november végén úgy nyilatkozott, hogy az első hadihajó 2014 őszére tervezett átadását „további értesítésig" elhalasztja.


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200