brusszel


Mélyponton az olaj ára

Figyelő Online
2015.01.05  14:03   
mail
nyomtatás
Tovább csökkent a kőolaj ára hétfőn a nemzetközi piacokon a magas kínálat, az alacsony kereslet és a dollár árfolyamának erősödése miatt, a Brent kőolaj hordónkénti ára 55,16 dollárra esett, utoljára 2009 májusában volt ilyen alacsony.
Hétfőn kora délután a Brent ára kissé emelkedett, s elérte 55,26 dollárt, de még így is 2,06 százalékos napi csökkenésben volt. A WTI olaj hordónkénti ára 51,40 dolláron érte el mélypontját, innen 51,65 dollárig emelkedett az ár.

Az orosz energiaügyi minisztérium múlt heti adatai szerint 2014-ben rekordszintre nőtt az orosz kőolaj-kitermelés. A napi átlag 10,58 millió hordó volt, 0,7 százalékkal több, mint 2013-ban. Ezzel párhuzamosan az iraki kőolajexport is több évtizedes csúcsot döntött, 1980 óta most a legnagyobb a kivitel.

A nagyobb kitermelés mellé alacsony kereslet párosul. A piaci elemzők szerint Kína, Japán és Európa gazdasági helyzetéből ítélve nem lesz akkora a gazdasági növekedés, hogy számottevően több kőolajra legyen szükség.Carsten Fritsch, a Commerzbank elemzője szerint majdnem minden gazdasági hír csökkenti az olaj árát, nehéz olyan dolgot találni, amely drágulást eredményezhetne.

Adam Longson, a Morgan Stanley elemzője hasonló véleményt fogalmazott meg, szerinte a nagyobb kínálat ismét ellensúlyozza a kieső líbiai termelést. Az árcsökkenést erősíti, hogy hétfőn tovább erősödött a dollár árfolyama is a nemzetközi piacokon. Délután egykor az euró árfolyama már 1,1908 dollárra esett, napi szinten 0,30 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

Az amerikai Citigroup bank frissítette olajpiaci előrejelzését. Korábban 2015-ben a Brent hordónkénti átlagárát 80 dollárra becsülte, a WTI-ét 72 dollárra. Az új előrejelzés szerint csak 63 dolláros, illetve 55 dolláros átlagárra számít a bank.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.