brusszel


A tavalyi év nagy kudarca: a Munkácsy-trilógia szétesése

Baán-Kósa: 1-0
Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2015.01.06  09:40   
mail
nyomtatás
A művészetrajongók és a múzeumlátogatók még mindig nem mondtak le arról, hogy egyben láthassák-csodálhassák meg a Munkácsy-trilógiát a debreceni Déri Múzeumban. A politika hiába játszott arra, hogy elhalkul a felháborodás hangja. Értesüléseink szerint most mégiscsak érdemi tárgyalások indulnak annak érdekében, hogy újra összeálljon a trilógia. Lapunknak több, egymástól független kormányzati forrás is megerősítette a hírt: útra készen áll a csapat Kanadába.
Mert ami tavaly nyáron történt, az kudarc volt a javából. Ugyan Kósa Lajos még debreceni polgármesterként mindent elkövetett azért, hogy visszakerüljön az országba a Munkácsy-trilógia hiányzó darabja, a Krisztus Pilátus előtt című festmény, a jelek szerint Baán László keresztbe tett neki. A jövő politológusainak feltehetően egyetemeken fogják majd tanítani, hogyan hiúsíthatja meg a vezető kormánypárt alelnökének terveit egy múzeumigazgató.

A Krisztus Pilátus előtt című festményt tavaly júliusban leakasztották a debreceni Déry múzeum faláról, mert lejárt a bérleti szerződése, s azt már nem volt hajlandó megújítani tulajdonosa, a kanadai Hamilton Galéria. Az országos felháborodást tapasztalva Kósa Lajos nyugtatgatta a közvéleményt, fogadkozott, hogy nem marad sokáig üresen a helye, még a nyáron visszahozzák a monumentális képet. A nyár elmúltával aztán Kósa Lajos közvetlen környezetéből a suttogó propaganda azt tudatta, hogy a leköszönő debreceni polgármester reménybeli utódjával szeptemberben Kanadába utazik, hogy a Hamilton Galériától megvásárolja a festményt. Eltelt a szeptember, az év is elmúlt. A máskor bőbeszédű Kósa Lajos azóta hallgat. Egyik ígéretét sem teljesítette. Nincs mit mondania. Hacsak azt nem akarja világgá kürtölni, hogy egy múzeumigazgató, Baán László ráerőltetheti az akaratát.

Márpedig ez történt. A kulturális botrányt látva a kormány tavaly júliusban nagy sietve hozott egy rendeletet a külföldi tulajdonban lévő nemzeti kincsek visszavásárlásának szabályairól. Kósa Lajos csak ennyit tudott elérni. Ezután már Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója következett, aki tudvalevőleg az egész ügylet kerékkötője. Múzeumi berkekben nyílt titok, hogy más műalkotásokat akar megvenni a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának 30 milliárd forintjából. Valami rejtélyes oknál fogva másra fáj a foga, holott a Munkácsy -trilógia képeinél keresve sem lehetne jobbat találni, olyat, ami inkább megfelelne az Értéktár Programban kitűzött célnak.

De ő volt hívatott kijelölni azt a három úgynevezett „független" értékbecslőt, akik a két külföldi tulajdonban lévő Munkácsy festmény - a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota - árát megbecsülik. Mondhatni helyzetbe került. Az igazságügyi tárca felterjesztése alapján ugyanis a kormány olyan rendeletet fogadott el, amellyel Baán megkötheti Kósa kezét. Bár az üzletet elvileg volt debreceni polgármesterként és a Fidesz második embereként ő köthetné meg a kormány felhatalmazása alapján, a képekre nem igazán alkudhatott az eladókkal, a Baán által felkért három függetlennek mondott értékbecslő árajánlatához kell tartania magát. A három értékbecslő állítólagos függetlenségéről csak annyit, hogy egyikük Baán alkalmazottja, a másik kettővel pedig üzleti kapcsolatban áll a Szépművészeti Múzeum főigazgatójaként. Legalábbis megbízható forrásból származó információink szerint. Szerettük volna ha cáfol Baán úr, de ezt ismételt kérdésünkre sem tette meg, s még csak arra sem volt hajlandó, hogy az értékbecslőket megnevezze. A kiszivárgott hírek szerint ma nagyjából ötmillió dollárra taksálják a külföldi tulajdonban lévő képeket, az árat úgyszólván tollba mondták nekik, nem nagyon volt más választásuk.

Ha ez megfelel a valóságnak - márpedig rövid időn belül színt kell vallani -, akkor lőttek az üzletnek. Mert előre borítékolható, hogy sem a Hamilton Galéria, sem Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa nem fog ennyiért megválni műalkotásától. Ők ugyanis a világhírű aukciósházak, a Christie's, a Sotheby's szakértőinek értékbecsléséhez tartják magukat. Ezek pedig egyenként 10 millió dollárra becsülik a Munkácsy festmények árát. Úgy tudjuk egyébként, hogy Baán László is rendelt értékbecslést az egyik aukciósháztól, de amint megkapta, rögtön fiókba is zárta, mert nem tetszett neki az abban szereplő szám. Igaz, az adófizetők pénzéből 5 ezer dollárt kifizetett érte, vagyis inkább kidobott az ablakon.

A fogadkozások, ígérgetések dacára a magyar kormány képviselői eddig nem tárgyaltak érdemben sem a Hamilton Galéria vezetőivel, sem Pákh Imrével, a Golgota tulajdonosával. Most, fél évvel a Munkácsy-trilógia széthullása után mégiscsak kísérletet tesznek erre. Ám ha Baán, a múzeumigazgató és Kósa, a kormánypárti politikus még mindig nem fog össze, továbbra is csak hűlt helyét nézhetjük az egyik óriás festménynek a Déri Múzeum falán. Ahonnan szép lassan a másikat is leakaszthatják.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Munkácsymúzeum

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.