brusszel


Újjáépítik Hitler bunkerét

Figyelő Online
2015.01.12  11:03   
mail
nyomtatás
Egy német múzeum azt tervezi, hogy újjáépítik annak az erődítményrendszernek egy részét, ahol Adolf Hitler töltötte utolsó heteit. A létesítmény ez év nyarán nyílik meg, mondta csütörtökön a múzeum igazgatója a The Local munkatársának.
Egyelőre a tervezés szakaszában vagyunk - "az építészek dolgoznak az ügyön" - mondta a Local munkatársának Ingo Mersmann, a múzeum igazgatója. Bízik abban, hogy a Führer bunkerének hű mása ez év nyarán megnyílik a látogatók előtt.

Mersmann azt tervezi, hogy a Führer bunkerének azt az öt szobáját építteti újjá, ahol Hitler élete véget ért, amint az orosz csapatok bevették Berlint.

A tervek között szerepel Hitler szobáinak újjáépítése. Felújítják még titkárának irodáját, a rádiós szobát és azt a helyiséget, ahol Hitler személyes orvosa dolgozott.

A „Top Secret" (Szigorúan titkos) múzeum nem Berlinben található, ami talán túl érzékeny terület lenne egy ilyen projekthez, hanem Észak - Rajna Wesztfáliában, a Duisburghoz közeli Oberhausenben.

„Azt szeretnénk, hogy ez a hely oktatási jellegű élményt adjon, hogy a családok és az iskolás gyermekek csoportjai láthassák, milyen is volt a bunker valójában. Szeretnénk érzékeltetni a szűk, nyirkos szobák légkörét. Azért teremtjük újjá a múltat, hogy bemutathassuk az embereknek" - mondta Mersmann. „Mindent nagyon gondosan, a téma érzékenységét tiszteletben tartva csinálunk" - tette hozzá.

A múzeum a kémkedés világának interaktív kiállítását bemutató családi intézménynek nevezi magát. Néhány évvel ezelőtt az újságok szalagcímeiben szerepelt, amikor az intézmény felépíttette Osama bin Ladennek azt a búvóhelyét, ahol az amerikai tengerészgyalogosok 2011 - ben rátörtek. Látható náluk az egyik James Bond film díszlete és egy kalap, amelyet egykor a kubai vezető, Fidel Castro viselt.
Az újjáépített bunker falai, eltérően a berlini Potsdamer Platz és a Brandenburg Gates között elhelyezkedő eredeti bunker szobáival, nem lesznek telezsúfolva Hitler arcképeivel. A képek helyett üres, fekete képkeretek lógnak majd a falon.

"A legkevésbé sem akarunk egy olyan helyet kialakítani, ahol félrevezetett emberek egy hős emlékhelyére zarándokolnak. A mi szándékunk ezzel éppen ellentétes," mondta Mersmann.

Mersmann, aki a Top Secret honlapja szerint történész és a kémkedés, valamint a terrorizmus szakértője, két kollégájával dolgozik.

Terveiket a Szövetségi Archívumban őrzött alaprajz, az épület egyéb dokumentációja, valamint képek segítségével állítják össze. Még a „The Downfall" (Az összeomlás) című filmnek a díszleteit is felhasználják, annak a filmnek az anyagait, amely a nácik berlini végnapjairól szól.

Az eredeti bunkert az orosz csapatok 1945 - ben, röviddel azután, hogy Hitler öngyilkossága kitudódott, megrohamozták. A náci vezető az év elején költözött a bunkerbe és az alsó szint helyiségeit foglalta el, ahonnan a német csapatokat irányította mindaddig, amíg egyérteművé nem vált, hogy a háborút elvesztette.

A Führer bunkerét 1947 - ben lerombolták és a szobákat elborították a romok. Amit ma lehet látni belőle, az egy autóparkoló. Az egyetlen dolog, amely a hely múltjára utal, egy tábla, amelyen egy durva alaprajz látható és néhány történelmi tény olvasható. A táblát 2006 - ban állították fel, a németországi labdarúgó világbajnokság előtt. A német politika mindig is arra törekedett, hogy a náci múlt emlékeit feledhetővé tegye, nehogy azok zarándokhelyekké váljanak.

Ez nem az első kísérlet arra, hogy egy szervezet Hitlert múzeumának kiállítási tárgyaként jelenítse meg. Amikor Madame Tussaud viaszmúzeuma bejelentette, hogy berlini központjába Hitler - szobrot készíttet, óriási felháborodást váltott ki. A megnyitott kiállítás második látogatója, németül kiabálva, hogy „Nem akarunk több háborút", odarohant a szoborhoz és letörte a fejét.
Mersmann azonban magabiztosan halad előre tervének megvalósításán.

„Nagy az érdeklődés ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Az emberek látni akarják" - mondta.
Mersmann reméli, hogy a földalatti bunker a nyári szezonra időben kinyit és, bár a kiállítás múzeumának állandó része lesz, a látogatók a 12,50 eurós belépőjegy mellett meg fogják fizetni a bunker megtekintéséért felszámításra kerülő további 3 eurót is.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200