brusszel


Az adók háborúját a katások nyerték meg

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.01.12  14:09   
mail
nyomtatás
Egyre többen csatlakoznak a minimális adminisztrációval járó adózási formához, a katához.
Tavaly év végére valószínűleg elérte a 100 ezret a kisadózó vállalkozások száma. Ez ugyan még mindig elmarad a kormány várakozásától, ugyanakkor mindez azt jelenti, hogy a szóba jöhető vállalkozói kör közel ötöde már a kata szerint adózik.

Tavaly november végén 97 393 katás vállalkozást tartott nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - tájékoztatta a Figyelő Online munkatársát az adóhivatal. Ebből 84 178 volt az egyéni vállalkozók száma, 13 215 pedig a társas vállalkozásoké. Egy hónap alatt pedig bőven nőhetett még a tábor, sokan ugyanis az évfordulóhoz kötik még mindig az adóalanyiság megváltoztatását, vagy új vállalkozás alapítását. Ez például könyvelési szempontból is egyszerűsíti a helyzetet.

Egy évvel korábban a működő kata-adóalanyok száma 75 704 volt, vagyis jól érzékelhetően növekszik a létszámuk. Akkor még 64 023 egyéni vállalkozás és 11 681 társas vállalkozás látta meg a lehetőséget az új adózási formában. Van benne logika, hiszen havi 50 ezer forint befizetésével minden adókötelezettségét rendezte a vállalkozás (leszámítva az iparűzési adót), ami a foglalkoztatotthoz kapcsolódik. Akkor november és december vége között további bő kétezerrel nőtt a katások száma, ezért gondoljuk azt, hogy ez tavaly év végén is bekövetkezhetett, s elérkezhettünk a százezredik katás vállalkozáshoz.

Az eva esetében fordított tendencia érvényesül: míg két éve még 49 ezer adóalanyt tartottak nyilván, mostanra 41 782-re apadt a létszámuk. A katával vívott adóversenyben tehát egyre inkább lemarad az eva.

Továbbra sem látni a potenciált a kivában. Ezt az egyéni vállalkozásoknál, betéti társaságoknál, egyéni cégeknél, közkereseti társaságoknál nagyobb cégekre pozícionálta a kormány, de egyelőre csak 7 047 kiva-adóalany működik. Tavaly összesen 640-en jelentkeztek be a kiva alá, 77 százalékuk kft. volt. Ez sem volt elég a csökkenés megállításához, hiszen 2013-ban még 7438 kivás cég működött. Valami tehát nem stimmel a szabályozással, nem véletlen, hogy az adózásért felelős szaktárca, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei a kiva szabályozás újragondolását nevezték meg a 2015-ös év egyik feladatának. Az adó az adó alapjának 16 százaléka, miközben a legtöbb cég már most sem fizet többet 10 százaléknál az egyik legfontosabb közteher, a társasági adó után. Az adó alapjának kiszámítása viszont kellően bonyolultra sikeredett ahhoz, hogy a vállalkozók könnyű szívvel választhassák a kivát.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: adóKata

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.