brusszel


Kartell miatt bírságolt a GVH

Figyelő Online
2015.01.13  12:37   
mail
nyomtatás
Két közbeszerzés keretében, a nyertes pályázatról egyeztetett a OTYS Úttechnika Kft., az Út-Garantor Kft. és a Kristály-Vár Építési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a három cég együttesen 43,6 millió forintos büntetést kapott a jogsértésért - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-vel.
A GVH keddi tájékoztatása szerint a Nagylóc Község Önkormányzata által 2012. június 25-én kiírt "Vízkárokhoz kapcsolódó településfejlesztés Nagylócon" útépítési projektben az Út-Garantor és a Kristály-Vár ajánlatát az OTYS készítette, amit később benyújtottak a vállalatok és megegyeztek, nem tesznek valódi versenyzői ajánlatot.

A Szécsényfelfalu Község Önkormányzata által 2012. április 23-án "Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken" elnevezéssel kiírt pályázat esetében pedig az OTYS az Út-Garantor tendernyertességének elősegítése érdekében fedőajánlatot nyújtott be, így összehangoltan befolyásolták a közbeszerzési eljárás végeredményét - állapította meg a GVH.

A közlemény szerint az Út-Garantor és az OTYS egyformán 18,65 millió forintos, míg a Kristály-Vár 6,26 millió forintos bírságot kapott. A versenyhivatal a kiszabott bírság alapösszegéül a nyertes ajánlat összegének háromszorosát vette figyelembe, értékelve a súlyosító és enyhítő körülményeket.

A GVH továbbá azt is szem előtt tartotta, hogy a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó piacfelosztás minősül az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek, ahol nemcsak a kiíró érdekei, hanem a társadalmi érdekek is súlyosan sérültek - írták.

A Kristály-Vár Kft. és az OTYS Kft. az MTI megkeresésére nem kívántak reagálni.A harmadik cég későbbre ígért tájékoztatást.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.