brusszel


Radikális iszlamisták Németországban

Figyelő Online
2015.01.14  10:27   
mail
nyomtatás
Több mint 200 iszlamista fenyegeti Németország biztonságát, akik közül sokan bármikor készen állnak az erőszakra. A terrorelhárítás munkáját nehezíti, hogy magányos farkasokról van szó, akiknek különösen nehéz felderíteni a terveit, így megállításuk is szinte lehetetlen. A közelmúltban mindenesetre sikerrel járt a rendőrség, ugyanis az egyik megfigyelt radikálisnál kalasnyikovot találtak, megelőzve ezzel egy lehetséges támadást - írja a Spiegel Online.
Kábítószert keresett a kasseli rendőrség néhány hónappal ezelőtt egy bérlakásban a 27 éves Walid D-nél, közben azonban olyat találtak, amire egyáltalán nem számítottak: egy AK-47-es kalasnyikovot töltényekkel, egy Ceska 27 típusú pisztolyt, egy golyóálló mellényt és az Iszlám Állam zászlaját. „Azonnal megszólalt a vészcsengő"- nyilatkozta a rendőrség egyik alkalmazottja.

A legnagyobb veszélyt jelenleg a hazatérő radikálisok jelentik, különösen, ha kiderül, hogy fegyverrel is rendelkeznek. Walid D. a biztonsági szolgálat ismeretei szerint szíriai tartózkodás után tért vissza Németországba. Aggodalomra ad okot, hogy a hazatérő radikálisok gyakran olyan fegyverekkel rendelkeznek, amelyek a legtöbb német rendőr felszerelését messze túlszárnyalja, így lehetőségük sincs a védekezésre.

A párizsi merénylők, a 34 éves Said és a 32 éves Cherif Kouachi az erőszakra kész radikálisok prototípusának felelnek meg, akiktől Németországban is tartanak a hatóságok. A merénylők életkörülményei és életútja tipikus: a francia híradások szerint sohasem találtak rendes foglalkozást, egyik napról a másikra éltek, konfliktusba kerültek a törvénnyel, és egy olyan vallásban találtak kapaszkodót, amely csak a jót és a rosszat ismerte.

Cherif Kouachi már évekkel ezelőtt megpróbált dzsihádistaként Irakba utazni, és ott az amerikai csapatok ellen harcolni, a hatóságok azonban megakadályozták ezt, és börtönbüntetésre ítélték.

A magányos farkasokat különösen nehéz felkutatni

Németországban a terrorelhárítás nemcsak a polgárháborúból hazatért harcosokra fordít figyelmet, hanem azokra is, akiknek a kiutazását sikerült megakadályozni. „Azokat az iszlamistákat is figyelnünk kell, akik külföldön akarnak harcolni, de nem érték el a céljukat" - nyilatkozta a Torsten Voss, a hamburgi terrorelhárítás vezetője.

„A terrorcselekmények új fajtájára kell felkészülnünk, a magányos farkasok merényleteire, és a kisebb csoportokra, akik gyakran körültekintőbb tervezés nélkül követnek el merényleteket" - mondta Voss néhány héttel ezelőtt a Spiegel Online-nak adott interjújában.

Ausztráliában az iszlamisták a szerintük „hitetleneket" ejtették túszul, és végezték ki. Nordhein-vesztfáliai dzsihádisták két évvel ezelőtt a pro NRW szélsőjobboldali párt politikusait próbálták lelőni, azt akarták ugyanis megbosszulni, hogy a szervezet az NRW választási kampányában Mohamed karikatúrát használt.

A több mint 500 harcosból, akik Németországból Szíria felé utaztak, körülbelül 180 tért vissza, és a terrorelhárítás tanulmányai szerint a hazatérők többsége visszatérve még inkább a szélsőségek felé fordulnak. A rendőrségnek és a terrorelhárításnak jelenleg több mint 230 terrorgyanús személyt kell szemmel tartania, folyamatosan figyelik például a telefonhívásaikat és az emailjeiket, ez pedig munkaórák tízezreit jelenti. „Minden lehetőt megteszünk, hogy megakadályozzunk egy támadást" - mondja Hans-Georg Maassen, a terrorelhárítás vezetője.

A kasseli iszlamista Walid D. esetében a kalasnyikov megvizsgálása után végül kiderült, hogy hibás, a zár egy része ugyanis hiányzott. D. az nyilatkozta a hatóságoknak, hogy a fegyvert örökölte.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: iszlámterror

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200