brusszel


Orbán posztjáért küzd Rogán és Lázár

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.01.16  14:00   
mail
nyomtatás
Nem lát éles veterán-fiatal törésvonalat a Fideszen belül egy, a kormányzat, illetve a frakció munkájára rálátással rendelkező forrásunk, annál inkább utódlási harcot, amely Lázár János és Rogán Antal között dúl. A tét a kormányfői szék. Lázár jobban áll a csatában, de Rogánnak is maradtak eszközei.
Az ünnepek csak átmeneti időre adtak fellélegzési lehetőséget a kormányzatnak. A konfliktusok nem múltak el, az egymásnak feszülők nem békéltek meg. Informátorunk szerint jelenleg három személy köré csoportosíthatóak a magyarázkodásra szoruló ügyek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár, valamint a Fidesz frakcióvezetője, Rogán említése, mint „témafelelősöké", nem meglepetés. Vagyonosodási sztorijaikkal tele van a sajtó, s hallottunk olyan véleményt, hogy ez még csak a jéghegy csúcsa, az érintettek kölcsönösen revolverezhetik egymást a titkolni akart ügyeikkel. Annál érdekesebb Matolcsy György szerepe. A jegybank elnöke - nem is annyira titkoltan - egy kisebb birodalmat épít ki a nemzeti banki erőforrásokra támaszkodva, melynek alapjait alapítványok, ingatlanok, pénzintézetek jelentik. A terjeszkedés során pedig nem nagyon van tekintettel egyéb érdekekre. Minden falatot be akar kapni, így került hozzá az MKB is. Eközben az ingatlanportfolió is gyarapodik rendesen. Legutóbb a Várban jutottak hozzá egy palotához, és forrásaink szerint most az Andrássy út környékén is érdeklődnek megszerezhető épületek után.

Matolcsy és Lázár között tehát létezik egy feszült helyzet, de más kormánytagok is furcsán figyelik a jegybank elnökének mesterkedését. Részben neki tulajdonítják, hogy a tavalyi államadósság vélhetően nagyobb lesz, mint amit a kormány szívesen látott volna, az árfolyam „karbantartása" ugyanis nem úgy sikerült az év utolsó napján, ahogy az megfelelt volna az elképzeléseknek.

További részletek a Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Fideszharc

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.